P.M. | 12. 10. 2022, 14:32

Policija zbrala dovolj dokazov v aferi Smodej, bo moral sesti na zatožno klop?

Instagram/Smemetnjak

Razjasnjeno je, koliko osumljencev je v zadevi, ki je pretresla Slovenijo, in katera kazniva dejanja naj bi zakrivili.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana so končali kriminalistično preiskavo vseh zaznanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki je intenzivno potekala vse od letošnjega avgusta.

Kazenska ovadba za štiri kazniva dejanja

Na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani so zoper prvoosumljenega - policisti niso uporabljali imen, a znano je, da gre za Dušana Smodeja - podali kazensko ovadbo za štiri kazniva dejanja. Dve kaznivi dejanji se nanašata zoper spolno nedotakljivost, eno za omogočanje uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in eno za povzročitve hudih telesnih poškodb. V kaznivih dejanjih sta bili oškodovani dve osebi.

Preiskovali so še dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost in kaznivo dejanje izsiljevanja, kjer pa sumi niso bili potrjeni.

Uredništvo

Trije osumljeni, 12 sumov kaznivih dejanj 

V skupno 12 sumih kaznivih dejanj so identificirali 9 oškodovancev in skupno tri osumljene osebe. Zoper drugo znano osumljeno osebo so preiskovali dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, pri čemer je bilo eno od teh storjeno pred več kot 35 leti. Najverjetneje gre v tem primeru za pokojnega umetnika Romana Uranjeka, a policija o imenih ne govori. 

Ker kazenski pregon zoper osumljeno osebo ni več dopusten, so na pristojno okrožno državno tožilstvo podali poročilo. Hkrati so v okviru zbiranja obvestil prejeli tudi naznanilo in preiskovali kazniva dejanja poškodovanje tuje stvari, tatvino in grožnje, in po vseh zbranih obvestilih zoper tretjo znano osumljeno osebo podali kazensko ovadbo.

Opravljenih več kot 80 razgovorov

Med preiskavo so opravili čez 80 razgovorov, z nekaterimi tudi večkrat. Ob tem so pregledali več kot pet tisoč objav in zapisov na spletu. Sodelovali so tudi s tujimi varnostnimi organi in ves čas preiskave obveščali in sodelovali z Okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani.

Kot so sporočili, se je pri obravnavi primerov izkazalo, kako pomembna je vloga oškodovancev v posamičnih kaznivih dejanjih, da so sumi kaznivih dejanj, tudi če gre za anonimne prijave, lahko potrjeni in v nadaljevanju tudi uspešno preiskani. 

Ker kriminalistična preiskava še poteka, vseh podrobnosti še ne morejo razkrivati.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol