5. 5. 2019, 10:20 | Vir: STA

Pomembno vlogo pri zagotavljanju pravic žensk imajo tudi babice

profimedia

Letošnji mednarodni dan babic, ki ga obeležujemo 5. maja, poteka pod geslom Babice, zagovornice pravic žensk. S tem želijo izpostaviti potrebo po spoštovanju pravic žensk tudi preko avtonomnega delovanja babiške stroke, so zapisali v Splošni bolnišnici Novo mesto.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije so ob lanskem mednarodnem dnevu babic poudarili, da babice niso pomembne le pri zagotavljanju varne nosečnosti in poroda, temveč poskrbijo "tudi za spoštljivo, ustrezno in kakovostno obravnavo v času prehoda v materinstvo".

Kot so navedli, so babice najboljša možna izbira za skrb in obravnavo žensk v času nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja, za otroke in celotno družino. "Ženske in njihovi otroci, ki prejmejo kakovostno obravnavo s strani babic, predstavljajo temelj zdrave družbe. To se kaže še dolgo izven obporodnega obdobja," so zapisali.

V današnjem sporočilu za javnost so v Zbornici - Zvezi opozorili, da je babištvo danes na pomembnem prelomu, saj tradicionalne vloge babic ne ustrezajo zahtevam sodobnega časa ter je treba pripraviti novo vizijo in strategijo razvoja babištva v Sloveniji. Ob tem so kot enega od pomembnejših ciljev babiške vizije navedli, da bi imela vsaka ženska dostop do kontinuirane babiške obravnave v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju.

V Zbornici - Zvezi so ob mednarodnem dnevu babic in letošnjem geslu, ki izpostavlja babice kot zagovornice pravic žensk, izpostavili tudi, da babice pri svojem delu vsak dan podpirajo in ščitijo pravice žensk, za kar potrebujejo varno okolje za delo.

"Dekleta imajo pravico do spolnega in reproduktivnega zdravja in ustreznih storitev kjerkoli na svetu. Ženske imajo svobodo in izbiro glede tega, kaj se zgodi z njihovim telesom. Vsaka ženska ima pravico biti brez kakršnekoli oblike diskriminacije, pravico do zasebnosti, pravico do najnovejših zdravstvenih informacij in pravico do izbire o svoji oskrbi med porodom. Babice imajo pravico zagotavljati oskrbo v skladu s svojimi kompetencami, ženske pa imajo pravico dostopa do izobraženih in kompetentnih babic. Vsaka ženska ima pravico izbrati kraj, kjer bo rodila," so zapisali.

Ideja o praznovanju mednarodnega dneva babic se je na pobudo različnih babiških združenj, vključenih v Mednarodno zvezo babic, rodila v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, uradno pa mednarodni dan babic praznujejo od leta 1992.

V Sloveniji trenutno deluje nekaj več kot 850 babic in babičarjev. Ob njihovem dnevu študenti babištva na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani že tradicionalno prirejajo različne dejavnosti. Kot so sporočili iz Zbornice - Zveze, bosta v torek v središču Ljubljane kar dve prireditvi. Na Prešernovem trgu bo na izobraževalnih stojnicah med 10. in 18. uro mogoče dobiti informacije o babiškem delovanju in poklicu diplomirane babice. Ob 17. uri pa bodo pripravili tudi tradicionalni babiški tek po ulicah središča Ljubljane.

Mednarodni dan babic bodo letos ponovno obeležili tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto. V ta namen bodo v ponedeljek od 9. ure naprej odprta vrata porodnega bloka. Znotraj vodenih ogledov bo možno videti in izvedeti vse o babištvu in rojevanju danes, pa tudi o tem, kaj novega babiška stroka v novomeški splošni bolnišnici pripravlja v prihodnje. Mogoč bo tudi vpogled v zgodovino babiškega delovanja.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ