14. 10. 2020, 07:55 | Vir: STA

Ponavlja se spomladanski scenarij; vlada danes odloča o ponovnem postopnem zapiranju države

Shutterstock

Vlada bo na današnji seji odločala o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na število potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 so izpolnjenji pogoji za izvajanje tretjega svežnja ukrepov iz vladnega načrta, med katerimi so tudi prepoved obiskov v bolnišnicah ter zaprtje gostinskih lokalov in fitnesov.

V Sloveniji so izpolnjeni vsi pogoji za sprejemanje ukrepov iz tretjega svežnja v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val širitve novega koronavirusa, je že v ponedeljek dejal vladni govorec za covid Jelko Kacin. V torek pa je opozoril, da je padel nov dnevni rekord v številu novopotrjenih okužb. Po neuradni podatkih so odkrili več kot 500 novih okužb. 

Tretji sveženj med možnimi ukrepi predvideva karanteno posameznih občin oz. regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oz. regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti. Pri tem ni nujno, da vlada sprejme vse naštete ukrepe.

Kaj so najostrejši ukrepi z oranžnega seznama?
- zapora/karantena posameznih občin in regij
- splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih
- zaprtje gostinskih lokalov
- zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje za skupinski šport
- omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na največ 1 stranko na prostor
- prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah in regijah
- zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti

Kacin sicer v sredo po sestanku strokovne skupine še ni mogel povedati, če bodo sprejeti vsi ukrepi, predvideni za tretji sveženj oranžne faze. Na sestanku so se po njegovih besedah soočili z morebitnimi spremembami odlokov. Nekateri ministri, ki niso sodelovali na usklajevanju, pa so dobili naloge, do kdaj morajo pripraviti odloke.

Omenjeni ukrepi so sicer zadnji, ki jih ima vlada na voljo, preden bi prešli v rdečo fazo oz. razglasitev epidemije.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel