Popoldne je izbruhnil vulkan Stromboli, za zdaj ena žrtev

Popoldne je izbruhnil vulkan Stromboli, za zdaj ena žrtev (foto: STA) STA
Vir: STA
3. 7. 2019

Popoldne je izbruhnil vulkan Stromboli na enem od Liparskih otokov severno od Sicilije. Izbruh enega najbolj aktivnih vulkanov na svetu je po poročanju tujih tiskovnih agencij močan in je nagnal strah v kosti predvsem turistom na območju. Za zdaj poročila govorijo o eni smrtni žrtvi.

Umrl je pohodnik, ki je bil s prijateljem na poti ob 900 metrov visokem vulkanu. Prijatelj naj bi bil ranjen, je za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal župan občine Lipari na sosednjem otoku Marco Giorgianni.

Po poročanju italijanskih medijev, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, so nekateri turisti v strahu skakali v morje, nekateri so se v čolnih iz kraja Ginostra odpravili na sosednji otok Lipari, a splošne evakuacije otoka oblasti za zdaj niso odredile. Prav tako ni poročil o vseprisotni paniki. Vulkanski otok ima sicer 500 stalnih prebivalcev, poleti pa pridejo naravno znamenitost občudovat tudi številni turisti.

Nekaj pred 16. uro je prišlo do dveh velikih eksplozij, iz vseh aktivnih odprtin vulkana je tekla lava, oblak pepela pa sega dva kilometra v višino.

Čeprav gre za aktivni vulkan, je po pričevanju lokalnega duhovnika Giovannija Longa tokraten izbruh dih jemajoč. "Bilo je kot v peklu, z neba je padal ognjeni dež," je dejal. Na pobočju vulkana je izbruhnilo več požarov, na otoku je veliko dima, videti je tekočo lavo.

Zadnja dva velika izbruha Strombolija sta bila v 2002 in 2007. Leta 2002 je izbruh privedel do tega, da je v morje zgrmel del skalnega pobočja, kar je povzročilo deset metrov visok val. K sreči je bilo le nekaj ranjenih. Tokratni izbruh pa velja za enega največjih od začetka meritev v letu 1985.

Priporočamo