11. 8. 2018, 15:06 | Vir: STA

Porotniki na strani za rakom obolelega Johnsona: Monsantu so naložili odškodnino 289 milijonov dolarjev

profimedia

Agrokemični koncern Monsanto mora moškemu, ki trdi, da je zaradi glifosata v herbicidu zbolel za rakom, plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine, je odločilo sodišče v San Franciscu. Porota je soglasno razsodila, da je Monsanto vedel za škodljive učinke svojih herbicidov, a ni posvaril potrošnikov. Monsanto je napovedal pritožbo.

Primer Dewaynea Johnsona je prva tožba zaradi povezanosti glifosata z rakom. 46-letni Johnson je delal kot vrtnar na eni od ameriških šol in pri svojem delu pogosto uporabljal Monsantov herbicid Roundup, ki vsebuje glifosat. Trdi, da je zaradi glifosata zbolel za rakom limfatičnega sistema, ki se imenuje ne-Hodgkinov limfom. Johnson je sicer zahteval več kot 400 milijonov dolarjev odškodnine.

Monsanto zavrača trditve, da glifosat povzroča raka ter napoveduje, da se bo na zgodovinsko razsodbo pritožil. "Porota se moti," je novinarjem pred sodiščem dejal podpredsednik Monsanta Scott Partridge.

"Johnsonu in njegovi družini izražamo sožalje. Današnja odločitev ne spreminja dejstva, da je 800 znanstvenih študij, ameriška agencija za varstvo okolja ter številni državni instituti za zdravje po svetu ugotovili, da glifosat ne povzroča raka," so še poudarili pri Monsantu.

V ZDA je trenutno vloženih okoli 5000 podobnih tožb. Pričakovati je, da bo po petkovi odločitvi sodišča v San Franciscu tožbe proti ameriškemu agrokemičnemu in biotehnološkemu velikanu, ki ga je prevzel nemški kemijsko-farmacevtski koncern Bayer vložilo še več ljudi.

Bayer z odločitvijo sodišča ni zadovoljen. "Sodba ni v skladu z znanstvenimi ugotovitvami, ki so dokazale, da ni povezave med uporabo glifosata in ne-Hodgkinovega limfoma," je tiskovni predstavnik bavarskega giganta sporočil za nemško tiskovno agencijo dpa.

Vztrajajo, da je herbicid varen in da ne povzroča raka, kar so potrdile tudi raziskave in praktične izkušnje, je dodal.

Glifosat je najpogosteje uporabljan herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, na trgu pa je od leta 1974. Na evropskem trgu je trenutno registriranih več sto fitofarmacevtskih sredstev za uporabo na posevkih, ki vsebujejo glifosat. Po nekaterih raziskavah bi ostanki te snovi v prehranskih izdelkih lahko povzročali raka ali endokrine motnje.

Evropska komisija je kljub državljanski pobudi za prepoved glifosata decembra lani na podlagi razpoložljivih podatkov o glifosatu ter izida glasovanja držav članic sprejela petletno podaljšanje dovoljenja za glifosat. Zavezala se je tudi, da bo letos predstavila zakonodajni predlog za še večjo preglednost znanstvenih ocen snovi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ