30. 10. 2020, 15:37 | Vir: STA

Potres 7. stopnje stresel zahodno obalo Turčije in grških otokov v Egejskem morju

ESMC

Območje zahodne obale Turčije in grških otokov v Egejskem morju je danes okoli 12.50 stresel močnejši potres z magnitudo 7. Potres je po poročanju grške televizije sprožil tudi manjši cunami, ki je na Samosu poškodoval stavbe. O škodi po potresu poročajo tudi iz bližnjega Izmirja. Poročil o žrtvah še ni.

Epicenter potresa je bil na globini desetih kilometrov, okoli 15 kilometrov severno od otoka Samos. Sledilo je še več popotresnih sunkov z magnitudami med 3,9 in 4,7, je razvidno iz podatkov Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra.

Iz turške province Izmir poročajo o najmanj šestih porušenih stavbah, je sporočil turški notranji minister Sulecman Soylu na Twitterju.

"Nekateri naši sodržavljani so med ruševinami," pa je povedal minister za okolje Murat Kurum.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je tvitnil, da je pripravljen priskočiti na pomoč z vsemi sredstvi, ki so na voljo Turčiji.

Na družbenih omrežjih so tudi zaokrožili posnetki ljudi, ki brskajo med ruševinami, ampak kot opozarja britanski BBC, še niso uspeli preveriti avtentičnosti teh posnetkov.

Potres so čutili še na otoku Kreta, v grški prestolnici Atene in turškem Istanbulu.

Turška vladna agencija za naravne nesreče AFAD sicer poroča, da je bil potres z magnitudo 6,6 na 16,5 kilometrov globine.

Leta 1999 je severozahod Turčije stresel silovit potres z magnitudo 7,4. Takrat je življenje izgubilo več kot 17.000 ljudi. Leta 2011 pa je po potresu v jugovzhodni provinci Van umrlo več kot 600 ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord