Novice Promocijsko sporočilo

Predsednik Qatar Airways je izjavil, da letalske družbe ne bi mogla voditi ženska

6. 6. 2018
Deli
Predsednik Qatar Airways je izjavil, da letalske družbe ne bi mogla voditi ženska (foto: Profimedia)
Profimedia

Akbar Al Baker je zaokrožil po mednarodnih medijih zaradi izjave, ki je povzročila veliko vroče krvi. 

Predsednik Qatar Airways je kmalu po imenovanju na čelo uprave mednarodnega združenja zračnega letalstva IATA, nekakšnega elitnega kluba za največja imena letalske industrije, podal medijsko izjavo, v kateri je med drugim omenil, da lahko samo moški sprejmejo izzive, ki jih ponuja njegova služba, ob tem pa dodal, da se vse kaže, da se to še nekaj časa ne bo spremenilo.

Na tiskovni konferenci, ki se je ob letnem srečanju članov združenja IATA odvijala v Sydneyu, je avstralska novinarka Akbarja Al Bakerja vprašala, kako bi se lahko rešil problem katastrofalno nizke prisotnosti žensk v letalski industriji na Srednjem vzhodu. Na vprašanje je Al Baker odgovoril, da to pri njih ni problem.

"Seveda mora letalsko družbo voditi moški," je povedal v izjavi. "To je zelo zahteven položaj v industriji." Izjavo je posremilo glasno zgražanje prisotnih novinarjev. Komentar je bil namreč v nasprotju z nekaterimi rivalskimi letalskimi družbami, ki želijo povečati prisotnost žensk tudi na najvišjih nivojih te industrije. 

Največja avstralska letalska družba Qantas Airways ima med višjim menedžmentom kar 40 odstotkov žensk, med njimi mnoge, ki vodijo mednarodne in čarterske podružnice po vsem svetu. 

Al Baker je kasneje v intervjuju za Bloomberg TV podal obrazložitev svoje izjave, češ, da se je "opredeljeval glede individualnega položaja v družbi" in s tem ni mislil na "vse zaposlene v industriji na splošno."

Ko so ga vprašali, če bi sprejel žensko predsednico družbe Qatar Airways, je Al Baker odgovoril: "Bilo bi mi v veselje, če bi dobili žensko kandidatko za to mesto, da bi jo potem lahko razvil v predsednico, ki bi me nasledila."