A. B. | 23. 3. 2023, 07:32

Prepiri, strah, mobing in celo obiski psihiatrov: spregovorila je zaposlena na mariborskem UKC, ki je bila več let deležna neznosnih razmer

Žiga Živulovič jr./BOBO

Zaposlena na hematološkem oddelku v mariborski bolnišnici zaradi psihičnih izsiljevanj in groženj obiskuje psihiatra, na bolniškem staležu je že vse od 17. februarja. Razkrila je vse podrobnosti o delu predstojnika, ki naj bi nad zaposlenimi izvajal hujšo obliko mobinga. 

Na oddelku za laboratorijsko diagnostiko Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC Maribor), naj bi se odvilo nešteto neprimernih dogodkov. Za vzroke in razloge zaposlena v hematološkem oddelku, Ksenija Horvat, s prstom kaže na predstojnika oddelka, Maksimilijana Gorenjaka. Gorenjak je predstojnik oddelka že zadnjih 30 let. 

Omenjen oddelek predpostavlja ogromno dela, ki se veže predvsem na preiskave različnih bioloških materialov, kot sta kri in urin, v enem dnevu izdajo več kot 20 tisoč rezultatov. 

A Gorenjak nad zaposlenimi izvaja mobing, kot trdi Horvatova, ki je, tako kot v zadnjih letih že večkrat, od 17. februarja zaradi njegovih ravnanj na bolniškem staležu. Očita mu, da nad zaposlenimi izvaja mobing. "Vsi smo se ga bali, celotni hematološki laboratorij, vključno z mano. Ampak jaz sem bila edina, ki sem se izpostavila za celotni laboratorij," je razkrila za oddajo Preverjeno. 

Žiga Živulović jr./BOBO

Če so ga o dogodkih nagovorili, je hotel z njimi govoriti ena na ena: "Nato se je drl nad tabo, te zmerjal, poniževal. Tako je tudi moje sodelavce sklical k sebi v pisarno in se je drl nad njimi, da sem slaba delavka, da si ne zaslužim napredovanja, da si ne zaslužim niti plače. Skratka, poniževal, nadiral, da so se jokali," je pojasnila. 

Grožnje in manipulacije

Stanje, kot ga opisuje Horvatova, naj bi bilo na oddelku takšno že več let. Začelo naj bi se s tem, ko je opozorila, da nekateri zaposleni v nazivih več ne napredujejo, kakor tudi ona, stanje je postalo še resnejše, ko je na sestanku vprašala, zakaj hematologi ne bi smeli koristiti dopusta. 

"Moj šef se je začel dreti nad nami vsemi puncami. Punce so se začele jokati, bale so se ga, ene sploh niso več besede spravile iz sebe. Jaz pa sem takrat se mu prvič uprla in mu rekla, da ga bom prijavila za mobing. Začel mi je žugati s prstom in mi govoril 'boste že videla, boste že videla, kaj se vam bo zgodilo'," je razložila o grožnjah Gorenjaka. 

Zato se je odločila 23. decembra lani prijaviti mobing, tako zaradi dejanj Gorenjaka, kot glavne inženirke na oddelku. 

Prejšnji mesec se je zgodil incident

Prejšnji mesec se je na omenjenem oddelku zgodil incident, v katerem je moral posredovati varnostnik in tudi policija. Nadrejena v hematološkem oddelku je zaposleni v urinskem laboratoriju očitala, da so na izvide čakali eno uro. Horvatova je bila priča dogodku: "Moja sodelavka je želela samo pojasnilo, kdo je klical, tega pa ji naša nadrejena ni želela povedati. Ne vem, ali je šlo za resnico ali laž. Je pa bila sodelavka takrat tudi razburjena, obe sta bili malo bolj glasni. Nakar je nadrejena začela kričati nad podrejeno, naj izgine iz njene sobe in jo z vrati potiskati proti izhodu," je opisala.

Profimedia

Zaradi dogodka je podrejena morala na urgenco, naslednji dan se je nadrejena v službo vrnila v spremstvu varnostnika, podrejeno pa so premestili iz položaja. 

Kaj o tem pravi Gorenjak?

Gorenjak dogodke in stanje ne vidi v luči, v kateri jih projecira Horvatova in zanika njene trditve in trdi, da na oddelku ni napetih odnosov. "To niso napadi samo name, to so napadi na oddelek. Jaz vidim osnovo predvsem v tem, da oseba, ki je prijavila mobing, je to izrazila kot neko svoje nezadovoljstvo zaradi nenapredovanja na stopnjevano delovno mesto in je to potem to neki povod za celotno zgodbo," pravi. 

A v uredništvo oddaje niso prejeli le pričanja Horvatove, temveč anonimno izpoved, ki potrjuje, da so dogodki resnični. V pismu med drugim piše: "Na oddelku vlada izjemno slabo vzdušje, saj šef in glavna inženirka obvladujeta podrejene s slabimi ocenitvami, odvzemom dolgoletnega delovnega mesta, odvzemom možnosti dodatnega zaslužka, neutemeljenimi obtožbami, brez možnosti obrambe in verbalnim nasiljem. Podrejene osamita, nato pa grozita, obtožujeta brez dokazov in ne dovoljujeta drugačnega mnenja ali pritožbe na njune odločitve." 

Profimedia

Gorenjak anonimne izpovedi ni želel komentirati, čeprav se je na svetovalca za mobing obrnilo že šest zaposlenih na omenjenem oddelku. Janez Lencl, pomočnik direktorja UKC Maribor za korporativno varnost in komuniciranje, trdi, da v primeru prijave Horvatove do mobinga ni prišlo. 

Horvatova je omenjena zaradi šikaniranja ovadila na policiji in o dogodkih obvestila ministrstvo za zdravje. Napovedala je tudi tožbo UKC Maribor. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord