20. 4. 2017, 12:00 | Vir: STA

Pri Cankarjevi založbi prevod Lutrove biografije s slovenskim predgovorom

Pri Cankarjevi založbi so izdali in predstavili biografijo Martina Lutra izpod peresa velikega nemškega poznavalca reformatorjevega življenja in dela Volkerja Leppina. Posebnost slovenske izdaje je po besedah urednika Tineta Logarja predgovor, ki ga je zapisal častni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

Biografija, s katero se pri založbi pridružujejo obeleževanju 500-letnice reformacije, je v Nemčiji vzbudila precej zanimanja, saj je avtor vanjo vključil precej novih dejstev, je povedal Tine Logar.

Avtor Lutrovega življenjepisa, ki je strokovnjak za obdobje reformacije in profesor, ki se podpisuje pod 16 knjig, se je odločil, da bo Lutra in njegov čas poskušal opisati čim bolj avtentično, brez vključevanja vedenja o nadaljnjem dogajanju, ki ga je sprožil, je povedal prevajalec Igor Antič. Precej vsebine je v knjigi namenjene zgodnjemu Lutrovemu obdobju.

Tako bralec denimo izve, da je bil Luter kljub razgledanosti in svobodomiselnosti še precej zakoreninjen v srednjem veku, na kar avtor nakazuje z opisi njegovih bojev s hudičem. Podoba hudiča je bila za Lutra zelo živa, kar je značilno za srednji vek, je pojasnil Antič.

Knjiga zaobjema celotno Lutrovo življenje, od njegovega otroštva, odnosa s starši, sprave z očetom, odločitve za samostansko življenje, opisani pa so tudi njegovi pogledi na določene družbene pojave, je dejal Logar. Antič pa je dodal, da dobi človek tudi dober vpogled v Lutrov čas in tedanje družbene razmere.

Knjiga po besedah Geze Erniše prinaša osvežitev v našem prostoru. Luter je bil po njegovem mnenju v marsičem revolucionarna osebnost, ki je prinesla številne spremembe na več področjih. Kot je poudaril, evangeličani iz njega ne želijo delati svetnika, se pa večina ljudi, tudi katolikov in ateistov, strinja, da je bil nadpovprečno razgledan, zato je znal razbrati čas in uresničiti svojo vizijo. Obenem mu po škofovem prepričanju tudi vsi priznavajo, da je bil dober cerkveni voditelj in teolog.

Na predstavitvi knjige je spregovoril tudi akademik Matjaž Kmecl, ki je dejal, da je Luter tako kot Primož Trubar opozarjal na napačne nadomestke za resnično vero, kot so bili denimo odpustki ali romanja. Po njegovem mnenju je reformacija v Nemčiji pomenila predvsem religiozni premik, medtem ko je za takratne Slovence imela civilizacijski pomen, saj smo z njo med drugim dobili knjige v svojem jeziku.

Biografijo dopolnjujejo bogate opombe in seznam literature, ki je lahko uporaben tudi kot znanstven aparat.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord