14. 9. 2017, 13:35 | Vir: STA

Pri Mladinski knjigi sta izšli monografiji o Avseniku in Slaku

profimedia

Pri Mladinski knjigi sta izšli monografiji, posvečeni velikanoma slovenske narodnozabavne glasbe. Knjigo o Slavku Avseniku podpisuje zamejski poznavalec njegove glasbe, glasbeni urednik, publicist in glasbenik Aleksi Jercog, delo, ki predstavlja Lojzeta Slaka, pa pisatelj in poznavalec Ivan Sivec, ki je narodnozabavni glasbi posvetil številna dela.

Urednica za glasbo pri Mladinski knjigi Metka Pušenjak je pozdravila dve monografiji o glasbenih legendah, ki še živita na številnih dogodkih, na katerih odmevajo njune narodnozabavne viže.

Avsenik bo v slovenski glasbeni zgodovini zapisan s svojim ansamblom, ki je imel največ poslušalcev, kar jih je kdaj imel kakšen slovenski pevec, glasbenik ali ansambel. Jercog je povedal, da je delo Slavko Avsenik: Življenje z glasbo klasična biografija, v kateri lahko bralec izve vse o življenju in delu tega glasbenega velikana. Prikaz je kronološki, od glasbenih začetkov do njegove smrti.

V primerjavi s predhodnimi deli je večji poudarek namenjen Avsenikovim zrelim letom, gre za zadnjih 20 let njegovega delovanja, po tem, ko je Ansambel Avsenik prenehal delovati. Prav tako pa delo prinaša zanimiv vpogled v Avsenikovo prisotnost v zamejstvu in na Goriškem in kaj je le-ta pomenila zamejcem v času, ko je Trst postal italijanski.

Jercog je spomnil, da je bilo to "za zamejce burno obdobje in prav v narodnozabavni glasbi so čutili nekaj pristnega, svojega, ki jim je božalo srce in dušo". Prav tako ni zanemarjen pomen Avsenikove glasbe v svetu. V delu je avtor skušal izluščiti tudi Avsenikov značaj in njegov odnos do družine, vključuje pa tudi nekaj doslej neobjavljenih družinskih fotografij.

Skladatelj, pedagog in dirigent Tomaž Habe je delo dopolnil s strokovnim prispevkom, ki analizira fenomen narodnozabavne glasbe in vloge Avsenikov pri tem, posveča pa se tudi posebnostim Avsenikove melodike. Kot zanimivost je povedal, da se pri vseh Avsenikovih valčkih melodija sprva vzpenja, nato pa spusti, njegove polke so padajoče melodije, z rabo kromatike pa je vselej ustvaril čustven vzgib, a v svojem igranju nikdar ni bil evforičen: "Največji zabavljač mora ostati resen."

Avsenikov glasbeni kolega Slak je prehodil izjemno bogato pot od ljudskega godca do odličnega muzikanta. Ustvaril je več kot 400 izvirnih melodij in številna besedila ter mnogo glasbenih priredb, med njimi tudi ljudskih viž.

Monografija Lojze Slak: Moje plošče so moje knjige izhaja prav v letu, ko mineva 85 let od glasbenikovega rojstva in 60 let od nastopa v radijski oddaji Pokaži, kaj znaš, ki mu je odprla pot v glasbeni svet.

Sivec je opomnil, da se je v glasbenem smislu pred 65 leti nekaj premaknilo in Slovenci smo dobili novo zgodovino v duhu diatonične harmonike. Godci so postali muzikanti. Poznavalec narodnozabavne glasbe se je veliko posvečal zgodovini bratov Avsenik, izziv pa mu je predstavljala Slakova monografija. Ta podrobno opisuje Slakovo življenjsko in glasbeno pot, ki je tako kot Avsenikova segla tudi preko meja. Pripoved dopolnjujejo dokumentarne fotografije in besedila skladb ter preglednica Slakovega dela. Knjiga je nastala na podlagi pripovedovanja Slaka in članov njegove družine.

Slak je bil zaznamovan z Dolenjsko poetiko in mehkobo, ki jo je tudi ponesel v svet. Kot je za STA povedal Sivec, je v knjigo vključil tudi nekaj izsekov iz njegovega zasebnega življenja, denimo glede prijateljevanja s Tonetom Pavčkom in o tem, kako so nastajale določene njegove skladbe. "To je čudovita in čudovito oblikovana glasbena knjiga," je poudaril.

Spremno besedo je prispeval Janez Bogataj. V njej je zapisal, da delo govori tudi o tistemu Slaku, ki je skozi govorico glasbe, ritma in besedil sooblikoval naš vsakdanjik in praznike ter veselje in žalost posameznikov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ