5. 7. 2018, 13:14 | Vir: STA

Priseljenka na dan neodvisnosti protestno splezala na Kip svobode

V sredo, na dan neodvisnosti v ZDA, je ženska splezala na vznožje Kipa svobode in tam sedela, dokler je ni aretirala policija. Priseljenka iz DR Kongo Therese Okoumou, kot so jo identificirali ameriški mediji, je s svojim vzponom domnevno protestirala proti ničelni toleranci do nezakonitih prehodov meje predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Zaradi podviga priseljenke so z otoka Liberty v New Yorku evakuirali vse turiste. Lokalne in zvezne oblasti pa so potrebovale tri ure, preden so aretirali žensko, ki je sedaj v priporu, navaja policijo britanski BBC.

Oblasti so imele namreč precej tehničnih težav, kako priti do plezalke, a jim je kasneje vseeno uspelo namestiti lestev, po kateri so splezali do nje.

Sporočili so še, da se mora tožilstvo še odločiti, ali jo bodo vložili obtožnico.

Že pred tem so aretirali več oseb, ki so na otoku protestirale proti Trumpovi migracijski politiki. Aktivisti organizacije Rise in Resist, ki so organizirali protest, so sprva zanikali, da so povezani s plezalko, a so kasneje priznali, da se je udeležila protesta in da jim je pomagala obesiti protestni napis na piedestal kipa.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ