Prostovoljci začeli barvanje oddelka na pediatrični kliniki

30. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Prostovoljci začeli barvanje oddelka na pediatrični kliniki (foto: Daniel Novakovič/STA)
Daniel Novakovič/STA

Mladi bolniki na pediatričnem oddelku za hematologijo in onkologijo bodo prihodnji teden zdravljenje nadaljevali v osveženih prostorih. Več kot 60 prostovoljcev bo namreč 25 sob in dolg hodnik pod nadzorom pleskarskih mojstrov prebarvalo v barvo breskev. Delo v prostorih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bodo dokončali do nedelje.

Prostore, v katerih skrbijo za težko bolne otroke, bodo s to prostovoljsko akcijo osvežili prvič, odkar je bila pred 10 leti zgrajena pediatrična klinika, je poudaril poslovni direktor pediatrične klinike Teodor Žepič.

Bolniki na oddelku, ki skrbi za kemoterapije in transplantacije, preživijo veliko časa. "Zdravljenje in zapleti so težki, pa vendar se trudimo v tem obdobju, kolikor je le možno, otrokom življenje tukaj olajšati," je povedala predstojnica oddelka Lidija Kitanovski.

17 otrok, ki se trenutno zdravijo na oddelku, so premestili na imunološki, endokrinološki in nevrološki oddelek. "Delo teče nemoteno," je poudarila Kitanovska.

Prostovoljsko akcijo je pripravila farmacevtska družba Medis, okoli 60 zaposlenih bo popoldneve namenilo delu na pediatrični kliniki. Pridružili sta se tudi podjetji Jupol in Topdom, ki sta podarili material. "Za pleskanje celega oddelka je potrebno zelo veliko materiala. Podarili smo med 80 in 100, folije pa približno 200 kosov velikih 20 kvadratnih metrov," je za STA pojasnila predstavnica podjetja Topdom Valerija Kuhar. Sodelovali bodo tudi njihovi zaposleni.

Podjetje Medis s številnimi prostovoljskimi akcijami obeležuje 30 let uspešnega delovanja, v podjetju namreč želijo uspeh vračati družbi. "Vemo, da sta diagnoza in bivanje na oddelku izjemno naporna za otroke ter starše. Ne znamo zdraviti, lahko pa pomagamo na ta način," je za STA pojasnila koordinatorka projekta Živa Janež Višnar. "Ni hujšega, kot če naši otroci zbolijo in morajo biti v bolnišnici," je dodal ustanovitelj podjetja Medis Tone Strnad.

Delo zaposleni opravljajo prostovoljno, tako pa krepijo tudi medsebojno povezanost. "Vse aktivnosti potekajo v prostem času. Vemo, da je danes čas velikokrat bolj dragocen kot kakršnakoli donacija," je povedala Janež Višnarjeva.

Pri pleskanju pomagajo tudi mojstri, ki so prostovoljce podučili, kako poprijeti za delo. "To je odlična priložnost tudi za nas, da se kaj novega naučimo, hkrati pa zagotovilo za kliniko, da bo delo dobro opravljeno," je dodala Janež Višnarjeva.

Žepič je vrednost prenove ocenil na več kot 35.000 evrov. Zdravljenje bo na oddelku nemoteno steklo že prihodnji teden. Tovrstne akcije bolnišnicam pomagajo tudi finančno. "Klinični center je v sanaciji. Prepotrebnih sredstev za tovrstne obnove ni dovolj," je poudaril Žepič.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol