R. K. | 5. 10. 2022, 11:54

Razvpita sekta pod pretvezo od Slovencev izmolzla milijone evrov

Profimedia/Twitter/Ekipa24/fotomontaža

Eno najbolj razvpitih sekt pri nas vodi nekdanji uspešen slovenski športnik, ki je že pred časom pobegnil v Dominikansko republiko. Tam se ga trudi izslediti celo policija.

Pred leti je Slovenijo razburjala zgodba o sekti 'hepi hepi', katere člani so iz svojih žrtev pod pretvezo duhovnega očiščenja izvabili ogromno denarja. Vodja sekte je nekdanji igralec namiznega tenisa Saša Ignjatović, ki je ob prvih preiskavah pobegnil v Dominikansko republiko, kjer se skriva še danes. Njegova prevarantska mreža pa z nekaterimi spremembami deluje naprej.

Člani združbe naj bi bili tudi koruptivni bančni uslužbenci, ki v zameno za provizije urejajo kredite osebam, ki za to ne izpolnjujejo pogojev. Njeni člani skušajo pod pretvezo duhovnosti pridobivati zaupanje ljudi. Prodajajo jim srečo napredek in blagostanje, a jih namesto tega spravijo v hude osebne in finančne striske, poročajo v oddaji Preverjeno na POP TV, kjer je novinarka Irena Pan pred leti prvič razkrila zgodbo o sekti.

Ignjatovića morajo po njihovem poročanju vsi, tudi tisti, ki so mu najbližje, klicati Mojster. Nekdanjega igralca namiznega tenisa že več mesecev neuspešno iščeta tako policija kot sodišče. Kljub temu in kljub medijskim razkritjem Ignjatović skupaj s svojo ženo Eleno in sodelavci še vedno vodi svojo mrežo, ki naj bi z leti postala še bolj prefinjena, v katero se ujamejo vedno nove žrtve.

Ena od članic naj bi od svojih žrtev izvabila milijon in pol evrov

Ena izmed članic Mojstrovega ožjega kroga je tudi Martina Veseljko, ki jo je Panova pred novinarskim prispevkom obiskala v priporu, kjer že več kot 18 mesecev čaka na razsodbo sodišča. Kot ji je Veseljkova povedala, je spoznala, da je bila zelo zavedena, da so jo zlorabili tako mentalno kot čustveno. Bremenijo jo obtožbe, da je z goljufijo pri bančnih kreditih od svojih žrtev izvabila 180.000 evrov, neuradno pa naj bi bil znesek več kot milijon in pol.

Veseljkova pravi, da danes vse skupaj obžaluje. Obljube Mojstra naj bi jo namreč povsem prevzele. Ob tem je bila gluha za vsa opozorila, kot so bili gluhi tudi števili drugi, ki so jih bližnji, pa tudi novinarka, ki je zgodbo razkrila, skušali prepričati, da jih člani združbe izkoriščajo. Po besedah nekdanjega moža Veseljkove v oddaji Preverjeno so bili ljudje, ki jih je sekta dobila v svoje kremplje, pripravljeni "vložiti" vse svoje premoženje

Pop TV/Preverjeno/posnetek zaslona

Sekta je svojo mrežo preoblikovala

Ena od žrtev Martine Veseljko je v oddaji razkrila, da je združba v zadnjem obdobju razvila novo mrežo z novimi ljudmi. Stvar naj bi ostala enaka, a so jo dodelali. Ne poudarjajo več toliko sreče, ampak se osredotočajo na pozitivne misli. Združba naj bi postala celo mednarodna, še vedno pa deluje po ustaljenem principu: Po duhovnih delavnicah, kjer pridobijo zaupanje žrtev, jih začnejo prepričevati, da se lahko duhovno očistijo "preko kapitala".

Na zatožni klopi se je v povezavi z delovanjem Ignjatovićeve združbe znašlo kar 25 bančnikov in posrednikov, ki so obtoženi sodelovanja v prevari. Obtožbe jih bremenijo, da so kredite odobrili tistim, ki niso izpolnjevali pogojev za pridobitev. Za to naj bi dobivali provizije.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec