28. 11. 2017, 21:50 | Vir: STA

Severna Koreja iz kljubovanja Trumpu izstrelila novo balistično raketo

profimedia

Severna Koreja je okoli 3. ure zjutraj po lokalnem času izstrelila novo balistično raketo, je danes potrdila južnokorejska vojska. Gre za prvi tovrstni poskus v zadnjih dveh mesecih. Izstrelitev prihaja v luči novih ameriških sankcij zoper komunistično državo, ki jo je ameriški predsednik Donald Trump označil za sponzorko terorizma.

Severna Koreja je balistično raketo izstrelila nazadnje 15. septembra, kar je mednarodna skupnost pripisala zoper državo uvedenim sankcijam. Raketo so izstrelili iz severnokorejske province Južni Pjongan, Južna Koreja pa je že odgovorila z lastnim izstrelkom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južnokorejski minister za združitev je sicer v torek dejal, da so čez mejo opazili nenavadne aktivnosti, ki bi lahko nakazovale na potencialni raketni poskus. Pri izstrelku naj bi šlo za medcelinsko raketo, ki je poletela okoli 1000 kilometrov daleč. Po zadnjih informacijah je raketa padla v morje v Japonsko morje v območje japonske ekonomske cone. Japonska naj bi najnovejši raketni poskus že obsodila.

Raketni poskus prihaja v luči novih sankcij, ki so jih ZDA proti Severni Koreji uvedle v torek. Z njimi so želeli povečati pritisk na državo, da opusti svoj raketni in jedrski program. Pjongjang je sankcije označil za "resno provokacijo" in opozoril, da te ne bodo uspešne.

Komunistična država je sicer v septembru izpeljala svoj šesti in najodmevnejši raketni poskus, potem ko je izstrelila raketo čez Japonsko, še navaja AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord