Škotski sodnik je zavrnil začasno prepoved prekinitve dela britanskega parlamenta

Škotski sodnik je zavrnil začasno prepoved prekinitve dela britanskega parlamenta (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA
Vir: STA
30. 8. 2019

Škotski sodnik je danes zavrnil zahtevo 75 britanskih poslancev za začasno sodno prepoved prekinitve dela britanskega parlamenta, ki jo je zahteval britanski premier Boris Johnson. Obravnava primera, v katerem poslanci zahtevajo, da sodišče prekinitev dela parlamenta razglasi za nezakonito, je sicer napovedana za torek.

Sodnik Raymond Doherty je zavrnil zahtevo poslancev za začasno sodno prepoved prekinitve dela britanskega parlamenta, saj po njegovem mnenju ni "nujne potrebe" za to, navaja britanski BBC.

Povedal je še, da je v interesu pravice in v javnem interesu, da se postopek obravnave celotnega primera čim prej nadaljuje. Poslanci iz različnih strank zahtevajo, da sodišče razglasi, da je prekinitev dela parlamenta, ki jo predlagal premier, nezakonita in neustavna. Med poslanci je tudi vodja opozicijskih liberalnih demokratov Jo Swinson.

Podobne tožbe za preprečitev suspenza parlamenta so vložili tudi na sodiščih v Belfastu in Londonu.

Johnson je v sredo predlagal začasno prekinitev dela britanskega parlamenta, ki ga je kraljica Elizabeta II. odobrila. Prekinitev se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. Končala se bo le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz unije, s tem pa praktično onemogočila nasprotnikom brexita brez dogovora, da po zakonodajni poti to preprečijo.