Intervju z damami iz skupine Bepop: "S slavo se nismo preveč obremenjevali"

28. 5. 2022
Deli
Intervju z damami iz skupine Bepop:  "S slavo se nismo preveč obremenjevali" (foto: Foto: Marko Delbello Ocepek)
Foto: Marko Delbello Ocepek

Ko je peterica nadobudnih mladih glasbenikov pred 20 leti zmagala v oddaji Popstars, je Slovenijo zajela prava 'bepopmanija'. Kup zlatih in platinastih plošč, viktorji, vrhovi glasbenih lestvic ter razprodane dvorane so se kar vrstili.

Skupina Beopop še danes velja za eno najuspešnejših pri nas. Po daljšem premoru je ženski del skupine ponovno oživel leta 2019, letos pa bodo Alenka, Ana in Tinkara skupaj upihnile 20. svečko. Oboževalci bodo prišli na svoj račun že maja v ljubljanski Cvetličarni, kjer bodo lahko obujali spomine na jubilejnem koncertu.

Mineva 20 let, odkar je slovensko javnost prvič navdušila takrat (skoraj) rosno mlada skupina Beopop. Kakšni so občutki danes, ko se z nostalgijo ozrete nazaj v te čase?

Alenka: Ko se spominjam 20 let nazaj, me vedno prevzamejo lepi občutki. Ob prijavi v oddajo Popstars si niti v sanjah nisem upala predstavljati, kaj vse nas čaka, koliko lepih melodij, gorečih oboževalcev in prijateljstev, ki trajajo še danes ...

Ana: Spomini na začetke so še vedno lepi. To so bili časi, ko smo odraščali pravzaprav skupaj z oboževalci. Ustvarili smo res lepe spomine, ki jih je vredno obujati.

Tinkara: Lepo mi je bilo že takrat, a ko se ozrem nazaj, se mi zdi, da sem šele zdaj tista prava Tinkara, da to res delam sproščeno in z največjim veseljem. Hvaležna sem, da mi je vesolje leta 2002 namenilo te čudovite ljudi, s katerimi se vezi in zgodbe prepletajo še danes.

V tistem času ste kar nizali hite in priredbe. Vaš album Bodi zvezda je še danes najbolj prodajan glasbeni album v zgodovini samostojne Slovenije. Kako ste se kot tako mladi spopadali z vsemi izzivi in slavo, ki vas je doletela skoraj čez noč?

Ana: S slavo se nisem kaj dosti ukvarjala. Naši urniki so bili tako polni, da ni bilo časa razmišljati o tem. Smo pa vedno bili vsi zelo prizemljeni in nas prepoznavnost ni spremenila.

Alenka: Tudi jaz se nisem nikoli obremenjevala s prepoznavnostjo. Bepop smo bili vedno pristni, iskreni, dobri prijatelji, za številne neverjetna vez in mogoče nekaterim zaigrana, vendar to ne drži. Je bilo pa spopadanje z izzivi lažje, ker smo se vseeno lahko oprli drug na drugega, opora pa so nam ponujali tudi ljudje, ki so takrat skrbeli za nas.

Tinkara: Takrat sem se rada pošalila, da dokler moram vstajati ob 6. uri in iti v službo, to ni zvezdništvo. In res je bilo tako. Da smo bili in smo tako preprosti, prizemljeni, dostopni, ljudski ... nas je takrat in nas še vedno dela posebne. Ljudje nas imajo radi tudi zaradi tega.

Hita Moje sonce in Odpelji me še danes odmevata po klubih in koncertnih dvoranah ter razveseljujeta občinstvo. Ali vas je to leta 2019, ko ste se znova zasijale na slovenskih odrih, kaj presenetilo?

Alenka: Niti ne. Ob Bepop prepevam tudi v skupini Sopranos, zadnja let smo imeli ogromno povpraševanja po pesmih zasedbe Bepop, je pa zagotovo bil toliko večji čar na odru ponovno stati z mojima puncama in podoživeti vse te lepe nostalgične trenutke.

Ana: Jaz pa nisem pričakovala, da bo današnja mladina poznala naše hite. Me pa seveda veseli, da gre naša glasba iz generacije v generacijo in da jo igrajo tudi druge skupine. Eno naših pesmi lahko recimo slišite tudi na koncertih Zvite Feltne, pa tudi številnih drugih, kar pomeni, da je ta glasba preživela test časa, izvajajo jo mlade skupine in pojejo mladi ljudje.

Tinkara: Zelo sem presenečena, ponosna ter hvaležna, da mi življenje piše tako lepe zgodbe. Z besedami je težko opisati občutek, ko si na odru in občinstvo poje tvoje pesmi.

Ste si pred 20 leti, ko ste se kot nadobudni mladi prijavili na TV-oglas in zajadrali v val priložnosti, lahko predstavljali, da vas bo nekoč ponesel tako daleč?

Tinkara: Ne. Še zdaj se sama sebi čudim, da sem takrat zbrala pogum in se kljub redni službi pri 21 letih prijavila na avdicijo. A očitno me je ta ljubezen do plesa in petja vodila vse do finala ter presenetila z izborom v skupino.

Ana: Tudi jaz si nisem predstavljala tega. Je pa res, da se z glasbo ukvarjam že od drugega razreda osnovne šole. Pela sem v zboru, različnih komornih skupinah in sem bila vajena nastopanja. Ampak si nisem predstavljala, da me bo glasba ponesla tako daleč.

Alenka: Ko sem gledala nemško različico te oddaje, sem si zaprisegla, da če bo kdaj tak šov v Sloveniji, se definitivno prijavim. In sem se. Si pa niti v sanjah nisem mogla predstavljati, kakšen uspeh bomo dosegli, kar me navdaja z velikim ponosom.

Bi lahko rekli, da so se vam s tem izpolnile otroške sanje?

Ana: Absolutno.

Tinkara: Ja, zagotovo. Ampak krila sem pa zares razprla šele pred štirimi leti. Od takrat svobodno letim in se ukvarjam s številnimi projekti, ki so mi pisani na kožo.

Alenka: Vedno sem sanjala, da bom ali vzgojiteljica ali učiteljica ali pevka. Recimo, da so se mi sanje izpolnile. (smeh)

Zadnja leta ste se veliko posvečale materinstvu in družini. Kako vam uspeva usklajevati vse obveznosti?

Alenka: Jaz sem ostala vsa ta leta povezana z glasbo, ki mi je pomenila preveč, da bi jo dala čisto na stranski tir. Je pa vse stvar dogovora, dobre organiziranosti ter podpore partnerja in družine, ki razume, da ima partnerica oz. mami konec tedna kdaj kak­šen nastop ali obveznost.

Ana: V mojem primeru nama to uspeva, ker ima moj Peter na srečo zelo prilagodljivo delo in se lahko organizirava tako, da lahko jaz delam, kar me veseli, on pa tudi. Med snemanjem Delovne akcije, ko sem res veliko zdoma, poskrbi za vse družinske zadeve. Z Otjo imata super odnos in dobro funkcionirata tudi takrat, ko mene ni.

Tinkara: Zdaj, ko so že vse tri hčerke večje (17, 9 in 7 let), sem tudi jaz bolj zacvetela. Prej sem pa res ves čas posvečala družini, gospodinjstvu in redni službi, saj moj Peter opravlja različna dela, zaradi katerih je veliko časa zdoma in ima zelo umetniški urnik. Odkar smo se Bepop vrnile na odre in sem na svoji podjetniški poti, pa se tudi jaz lažje organiziram in prilagajam ter lažje plujem med vsemi družinskimi in poslovnimi obveznostmi.

Tudi vaši otroci in družinski člani odpojejo vaše hite od prve do zadnje besede?

Ana: Kakšnega že, a le, ko zapojejo prijatelji. Da bi Otja sama od sebe pela naše pesmi, to pa ne.

Tinkara: Moje tri poznajo nekaj pesmi, vse rade pojejo in plešejo, a Bepopa je doma relativno malo. Zadnje dni si pojejo Ubila si del mene skupine Game Over. (smeh)

Alenka: Joj, pri nas doma smo pa bolj na Queenih in Michaelu Jacksonu. (smeh) Obe hčerki poznata naše pesmi, si prepevata refrene, to pa je tudi vse. Je pa že od nekdaj moja mami moja najbolj goreča oboževalka.

Po vseh letih kariere ste že veliko bolj utečene in izkušene. Zanima me, s kakšnimi občutki se na odru srečujete danes? Ali je adrenalin še primerljiv s tistim na začetku kariere?

Alenka: Adrenalin ali pa minimalna začetna trema pred nastopom sta dobrodošla. To pomeni, da imaš neko spoštovanje do nastopa. Vsekakor pa smo zdaj bolj suverene za mikrofoni in bolj sproščene kot pred leti.

Ana: Vedno je nekaj treme. In prav je, da je. To je odraz odgovornosti do dela. Občutki so lepi, pozitivni, ker ko množica na vsa grla poje tvoje pesmi, preprosto ne more biti drugače.

Tinkara: Sama sem se včasih spopadala z ogromno treme, ki je danes skoraj povsem izzvenela. Uživam na odru, bolj sem suverena in zavedam se, da je to moje poslanstvo.

Oboževalce ste kmalu po zmagi razveselili s prvo koncertno turnejo Popstars, kjer so se vam pridružili tudi Sebastian, Game Over in Power dancers. Letos boste spet združili moči, ljubitelje glasbe s preloma tisočletja namreč 27. maja v Ljubljani čaka največji 'throwback' koncert leta. Kakšna so pričakovanja?

Alenka: A bo smešno, če zapišem, da ob misli na Cvetličarno kar cepetam od navdušenja? (smeh) Glede na to, da kar poka od energije že zdaj, ko smo vsi na kupu na sestankih, intervjujih in snemanjih, kako energično bo šele, ko bomo na odru?! Tega nastopa res ne smete zamuditi.

Ana: Navdušenje je res na vrhuncu. Komaj čakam. Resnično. Vem, da bo koncert odličen, kajti energija med nami, ko smo skupaj, tudi po toliko letih je enostavno unikatna.

Tinkara: Tudi jaz komaj čakam in se izredno veselim. Priznam, da sem bila zelo presenečena, da se vstopnice tako dobro in hitro prodajajo, da je koncert že skoraj razprodan, in ko boste brali ta intervju, bo že najavljen tudi naslednji. Super bo!

Tudi vaše novejše pesmi nosijo vedro energijo in pozitivna sporočila. Vam je pomembno, kakšno vsebino in sporočilo nosi vaša glasba?

Ana: Seveda. Bepop smo sinonim za dobro voljo, veselje, sproščenost. In s takimi sporočili želimo svoje poslušalce spomniti, da je treba v življenju poskrbeti tudi za sprostitev, za lepe stvari v življenju in da je fino, če skozi življenje jadraš na pozitivi.

Tinkara: Bepop smo bile vedno znane po iskrenih nasmehih, dobri energiji in pozitivnih pesmih, zdaj pa imamo še dodatno vlogo kot mamice: da smo s svojimi dejanji, pesmimi in tudi zgodbami navdih marsikateremu mlademu pa tudi odraslim. Da sporočamo, da je lepo biti prijazen, da se lažje pluje skozi življenje z optimizmom in pozitivizmom, predvsem pa, da je ključno povezovanje in sodelovanje.

Bomo na koncertu v Cvetličarni slišali tudi kakšne novejše skladbe?

Glede na to, da gre za Popstars Reunion, bodo glavna tema nostalgija in pesmi iz tistih časov. Seveda ne bo šlo brez presenečenj. A če povemo preveč, to ne bo presenečenje. (smeh)

Besedilo: Kaja Čelan // Fotografije: Marko Delbello Ocepek

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord