14. 9. 2017, 22:35 | Vir: STA

Slovenija povsem nadigrala Španijo! V nedeljo pa FINALE!!!

profimedia

Naši fantje so igrali naravnost sanjsko in na koncu spravili na kolena veliko košarkaško velesilo! Slovenija je v finalu!

  • Košarkarji Slovenije so v Istanbulu premagali Španijo z 92:72 (25:19, 49:45, 73:57).

Z uvrstitvijo v finale ima Slovenija že zagotovljeno prvo medaljo na velikih tekmovanjih v članski konkurenci, hkrati pa je edina neporažena reprezentanca na jubilejnem 40. evropskem prvenstvu.

Neomadeževano statistiko ima tudi selektor Igor Kokoškov, ki za krmilom Slovenije še ni izgubil uradne tekme. Lani je dobil vseh šest dvobojev v kvalifikacijah, na letošnjem eurobasketu pa ima osem zaporednih uspehov.

Uspeh nad branilci naslova in trikratnimi evropski prvaki zadnjih štirih prvenstev oziroma najboljšo reprezentanco zadnjega desetletja v Evropi je med slovenskimi navijači sprožil val navdušenja. V dvorani Sinan Erdem je bilo približno tisoč Slovencev, ki so še dolgo v noč slavili in skakali, pred televizijskimi ekrani pa se je zbralo rekordno število gledalcev za športne dogodke.

Uvrstitev v finale evropskega košarkarskega prvenstva je eden od največjih uspehov slovenskega športa, zlata medalja pa bi bila prva na največjih tekmovanjih v ekipnih športih. Do zdaj se lahko Slovenija pohvali z evropskim srebrom in svetovnim bronom rokometašev ter drugim mestom odbojkarjev na EP.

Z zmago v finalu lahko Slovenija postane prva država, ki je dobila vseh devet tekem. Odkar je Fiba razširila evropska prvenstva na 24 reprezentanc, torej na zadnjih štirih, še nobena ekipa ni prišla do naslova brez poraza, v sistemu 16 ekip pa je to nazadnje uspelo Litvi 2003.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ