6. 9. 2017, 16:40 | Vir: STA

Slovenska košarkarska izbrana vrsta premagala francosko s 95:78

Anže Malovrh, STA

Slovenska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Helsinkih slavila še eno zmago. Tokrat so podlegli galski petelini.

Košarkarji Slovenije s polnim izkupičkom oziroma petimi zmagami zapuščajo predtekmovalni del evropskega prvenstva v Helsinkih in se v Istanbul selijo kot ena od dveh neporaženih ekip na tem prvenstvu.

Danes so premagali Francijo s 95:78, v osmini finala v soboto pa se bodo pomerili z Gruzijo, Italijo ali Ukrajino.

Tekmec bo znan v nadaljevanju dneva oziroma po tekmah skupine B v Tel Avivu. Če Italija izgubi z Gruzijo (tekma se bo začela ob 16.30), bo naš tekmec Gruzija, če Italija zmaga, pa bo naš naslednji nasprotnik znan šele po večerni tekmi v Izraelu med Ukrajino in gostitelji. Slednji nimajo več možnosti za napredovanje, Ukrajina pa bi z zmago osvojila četrto mesto in se postavila na pot Sloveniji do četrtfinala.

Slovenija je v Helsinkih premagala Poljsko, Finsko, Grčijo, Islandijo in za konec še Francijo, ki sodi v najožji krog favoritov za zlato medaljo. Poleg Slovenije so prve štiri tekme dobili le še evropski prvaki Španci.

Slovenski košarkarji so na tem prvenstvu z nekaj dobrimi predstavami že opozorili nase, tokrat pa so Gogi, Donke in druščina svojo igro dvignili še za stopničko višje.

Francija je bila večino tekme povsem nemočna in to ne glede na to, kateri igralci Slovenije so bili na parketu. Pohvale tako za peto zaporedno zmago kot za igre v Helsinkih si zaslužijo prav vsi slovenski igralci, saj kot že vseskozi poudarja selektor Igor Kokoškov, noben posameznik ne more biti večji ali bolj pomemben kot celotna dvanajsterica.

Začetna peterka - Dragić, Blažič, Murić, Dončić in Vidmar - je nakazala smer, si v prvih šestih minutah priigrala 20:17, in tudi ko je selektor Igor Kokoškov zamenjal večino igralcev, se gibanje rezultata ni bistveno spremenilo. V trinajsti minuti po šesti trojki je bilo 36:26, v 16., ko sta Dragić in Dončić že prešla mejo desetih doseženih točk, 44:29, najvišja razlika v prvem polčasu pa je bila 17 točk; prvič pri 49:32 in nato ob odmoru.

Četrtouvrščena reprezentanca s svetovne košarkarske lestvice in evropska prvakinja 2013 iz Stožic je bila boljša ekipa na parketu dvorane Hartwall zgolj tri minute. To so bile uvodne tri drugega polčasa, ko je Francija poskusila z zelo agresivno obrambo zaustaviti slovenski napad. Uspelo ji je priti na 53:44, ko je Igor Kokoškov sklical igralce na pogovor na klop. Njihov odgovor je bil genialen - Klemen Prepelič, Goran Dragić in Luka Dončić so v manj kot dveh minutah naredili delni izid 10:0, Anthony Randolph in ostali pa so poskrbeli, da je bila tekma v 29. minuti po delnem rezultatu 22:2 več ali manj odločena (75:46).

Na koncu je Slovenija dosegla 95 točk, kar je njen drugi najvišji dosežek na evropskih prvenstvih. Največ doslej - 102 točki - je dosegla pred manj kot 24 urami proti Islandiji. Do zdaj je drugo mesto držala zasedba Zmaga Sagadina iz Aten 1995, ki je Finski zabila 94 točk.

Prvi strelec evropskega prvenstva po štirih krogih Goran Dragić je ob 50-odstotnem metu iz igre (5:10) in osmih podajah dosegel še 22 točk. Luka Dončić je dosegel tri trojke, ujel devet odbitih žog in prispeval 15 točk. Eno manj je imel Klemen Prepelič (trojke 2:6, 4 skoke, 3 podaje), Gašper Vidmar pa je brez zgrešenega meta iz igre dosegel 13 točk.

V skupinah C in D je zadnji krog na sporedu v četrtek, skupini, ki bosta danes sklenili tekmovanje, pa bosta evropsko prvenstvo nadaljevali v Istanbulu z osmino finala v soboto, 9. septembra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord