Smrt Jeffreyja Epsteina buri duhove: Oglašajo se ljubitelji teorij zarot

13. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Smrt Jeffreyja Epsteina buri duhove: Oglašajo se ljubitelji teorij zarot (foto: Profimedia)
Profimedia

Ameriški pravosodni minister William Barr je kritiziral razmere v newyorškem zveznem zaporu, v katerem naj bi v soboto storil samomor 66-letni bogataš Jeffrey Epstein, ki je čakal na začetek sojenja zaradi spolnih zlorab mladoletnic. Barr je obljubil temeljito preiskavo in kaznovanje odgovornih. Medtem nastaja vse več teorij zarote.

Epstein je kot bogataš namreč imel bogate in slavne prijatelje, med katerimi sta bila nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in sedanji predsednik Donald Trump. Trump je že namignil, da je bil Epstein umorjen, seveda z demokratske ali Clintonove strani, kar so slednji odločno zanikali.

Obtožnica zaradi spolnih zlorab je bila doslej vložena samo proti Epsteinu, vendar pa je doslej v javnost prišlo veliko informacij o znanih moških, ki so se udeleževali Epsteinovih zabav na Floridi ali na njegovem zasebnem otoku, v zasebnih letalih ali newyorški graščini. Med drugimi se omenjata tudi znani pravnik Alan Dershowitz, ki zadnja leta v javnosti brani Trumpa, pa tudi nekdanji ameriški veleposlanik pri ZN in guverner Nove Mehike Bill Richardson ter britanski princ Andrew.

Mrliška oglednica mesta New York Barbara Sampson je sporočila, da je obdukcija končana, vendar pa vzroka smrti ne more potrditi brez dodatnih preiskav, kar je podžgalo nove teorije zarot. Epsteina bi morali namreč pazniki potem, ko je skušal storiti samomor že julja, v celici pogledati vsake pol ure, vendar pa ga nekaj ur pred smrtjo niso. Vzrok smrti še ni potrjen, tako da ni jasno, kako se je obesil, če se je sploh in ali mu je kdo za podkupnino priskrbel pripomočke za samomor.

Barr je zagotovil, da samomor ne bo ustavil preiskave spolnih zlorab mladoletnic in da bodo preganjali vse sokrivce, ker si žrtve zaslužijo pravico. Najvišje na seznamu je Epsteinova zvodnica Ghislaine Maxwell, ki mu je priskrbela mladoletnice.

Barr je upravičeno jezen na zvezni zapor Metropolitan Correctional Center v New Yorku. Dejal je, da prihajajo na dan številne resne nepravilnosti, ki zahtevajo temeljito preiskavo. Zapor sicer spada pod zvezni urad za zapore, ki sodi pod njegovo ministrstvo, ki ga pretresajo številni škandali. Oktobra lani so na primer v zveznem zaporu v Zahodni Virginiji do smrti pretepli slavnega bostonskega gangsterja Jamesa Whiteyja Bulgerja.

Epstein bi moral imeti v celici sojetnika, vendar so v petek moškega, ki je bil zaprt z njim v celici, iz neznanih razlogov premestili, drugega pa niso poslali. Lokalni sindikat zaporniških paznikov pravi, da imajo v omenjenem zaporu le 70 odstotkov potrebne delovne sile. Številni morajo delati tudi do 60 ali 70 ur na teden. Dva od paznikov, zadolženih za del, kjer je bil Epstein, sta bila menda že preveč obremenjena z nadurami.

Januarja so v tem zaporu jetniki sprožili gladovno stavko zaradi prepovedi obiskov sorodnikov in odvetnikov. Zvezni urad za zapore zaposlenim, ki so pripravljeni delati v tem zaporu na Manhattnu, ponuja 10.000 dolarjev bonusa. Lani je v zaporu končal tudi eden od paznikov, ki je sprejel skupaj 25.000 dolarjev podkupnine za tihotapljenje telefonov, hrane in alkohola premožnim zapornikom.

Zapor, ki se nahaja blizu Brooklynskega mosta, so odprli leta 1975 in je poln ščurkov in podgan, zapornikom manjka higiene, pazniki so pokvarjeni, moški pazniki posiljujejo zapornice, zaporniki drug drugega, če v hudi vročini zmanjka elektrike, pa se oblasti s tem ne obremenjujejo.

Predviden je bil za 449 zapornikov, danes jih je tam zaprtih 760. Do nedavnega je bil tam zaprt tudi nekdanji mehiški kralj mamil Joaquin Guzman El Chapo, pred njim mafijski šef iz New Yorka John Gotti, finančni mešetar Bernard Madoff ter sodelavci terorista Osame bin Ladna.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ