E. Č. | 12. 2. 2024, 09:41

Z roko v roki: znani politik si je skupaj z ženo vzel življenje (nista mogla živeti drug brez drugega)

Profimedia

Spoznala sta se že v študentskih letih.

Na Nizozemskem se poslavljajo od nekdanjega predsednika vlade Driesa van Agta, ki si je v 94. letu starosti vzel življenje skupaj s svojo ženo Eugenie. Par se je odločil za dvojno evtanazijo, potem ko sta pojasnila, da ne moreta živeti drug brez drugega. V smrt sta odšla tako, da sta se držala za roko. Van Agt in njegova žena sta imela pred smrtjo tudi precej resne zdravstvene težave.

"Umrl je z roko v roki s svojo ljubljeno ženo Eugenie van Agt-Krekelberg. Bila mu je v oporo, bila je njegov svetilnik tudi v najhujših neurjih. Skupaj sta bila več kot 70 let," je povedal tiskovni predstavnik uglednega politika. Zakonca sta se spoznala že v študentskih letih, poročena pa sta bila dolgih 65 let.

Profimedia

Dries van Agt je bil predsednik nizozemske vlade med letoma 1977 in 1982, med državljani pa je bil zelo priljubljen tudi zaradi svojega smisla za humor. Številnim se je prikupil tudi zaradi tega, ker se je rad usedel na kolo in se večkrat pridružil celo tekmovalcem na kultni dirki Tour de France.

Evtanazija in pomoč pri samomoru sta na Nizozemskem zakonita že vse od leta 2002 dalje. Ljudje lahko končajo svoje življenje, če trpijo neznosne bolečine brez možnosti lajšanja le-teh, ali če si že dolgo in neodvisno želijo umreti. Leta 2022 je na Nizozemskem zaradi evtanazije umrlo približno 9000 ljudi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol