Sodišče odločilo: Predsednik ZDA ne sme blokirati svojih kritikov na Twiterju!

Sodišče odločilo: Predsednik ZDA ne sme blokirati svojih kritikov na Twiterju! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
10. 7. 2019

Zvezno prizivno sodišče v New Yorku je v torek sklenilo, da ameriški predsednik Donald Trump ne sme blokirati svojih kritikov na družabnih medijih, kot je Twitter.

Predsednik ZDA je javna oseba in takšna blokada dostopa kritikom bi bila kršitev prvega amandmaja k ameriški ustavi, so ugotovili prizivni sodniki.

S tem so potrdili odločitev sodišča prve stopnje, vendar ima Trump še vedno možnost, da doseže ugodnejši izid spora na vrhovnem sodišču, ki ima konservativno večino.

Prizivno sodišče je ugotovilo, da Trum izkorišča Twitter za uradne namene, ker tam objavlja svoje politične odločitve. Zato morajo imeti prost dostop do njegovih objav na Twitterju tudi tisti, ki se z njegovimi odločitvami ne strinjajo.

Čeprav Trump uporablja svoj zasebni račun na Twitterju, so sodniki menili, da to še ne pomeni, da je s tem prenehal biti javna oseba.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri