K. Ž. | 18. 1. 2024, 11:31

Razkrito: toliko služijo ustavni sodniki

Profimedia

Njihove plače se kosajo tudi s plačo premierja.

Minilo je že osem dni od začetka stavke sodnikov. Ti so jo napovedali za 10. januarja ter dejali, da bo trajala dva tedna, med tem časom pa bodo opravljali le najnujnejša dela. Zahteve sodnikov so še zmeraj enake, borijo se za uresničitev odločbe ustavnega sodišča o uskladitvi plač, ki so se po njihovih trditvah po letu 2012 le dvakrat uskladile z inflacijo. Ustavno sodišče je za ta primer 30. junija 2023 presodilo, da višina sodniških plač krši ustavni načeli neodvisnosti in delitve oblasti. Za odpravo neustavnosti je bil določen 3. januar 2024, a je bilo zamaknjeno. Ta poteza pa je močno razjezila sodnike, ki so se odločili za stavko.

Kot del začasne in delne rešitve je Sodni svet predlagal, da bi sodnikom za opravljanje funkcije zagotovili mesečni dodatek v višini 1071,59 evra bruto, ki naj bi se izplačal od 1. junija lani, torej od izdaje ustavne odločbe. Predsednik sveta Vladimir Horvat je sicer dejal, da ta rešitev ne pomeni uresničitve odločbe ustavnega sodišča v celoti, kar po domače pomeni, da bi radi še več denarja.

Enourna opozorilna stavka sodnikov in tožilcev 4. januarja 2024.

Enourna opozorilna stavka sodnikov in tožilcev 4. januarja 2024.

Sobotainfo/bobo

Koliko služijo ustavni sodniki?

Portal Spletni časopis je pridobil podatke glede decembrskih plač iz ustavnega sodišča ter te tudi javno objavil. Številke govorijo zase.

Med plačami ustavnih sodnikov lahko vidimo rahlo deviacijo, a vseeno se večina giba pri 6.000, vse številke so sicer v bruto zneskih.

Največji zaslužkar je med ustavnimi sodniki tako Marko Šorli, ki je zaslužil 6679 evrov, sledi mu Matej Accetto s 6337 evri, Rok Čeferin s 6299 evri, Katja Šugman Stubs s 6261,48 evra, Rajko Knez s 6224 evri, Špelca Mežnar s 6112 evri, Rok Svetlič s 6074 evri, Neža Kogovšek Šalamon s 6019 evri, na koncu pa je Klemen Jaklič, ki je v mesecu decembru zaslužil najmanj, namreč 5813 evrov.

Za primerjavo je omenjeni portal navedel tudi plače največjih državnih funkcionarjev, plače so ponovno navedene v bruto zneskih. Premier Robert Golob tako prejema na mesec 6547 evrov, Nataša Pirc Musar 6493 evrov, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa 6279 evrov. Čeprav vsi najvišji državniki sodijo v isti plačni sistem, je povod za razlike v višini plač dodatek za minulo delo.

Žan Kolman/KPV

Za koliko in kdaj se bodo sodnikom dvignile plače, za zdaj ni jasno, ampak je varno sklepati, da bodo dobili precej več kot pa obljubljenih 600 evrov mesečnih dodatkov, ki jih je predlagala zdajšnja vlada Roberta Goloba.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord