Novice Promocijsko sporočilo

Ste vedeli, da lahko tudi zdravila vplivajo na varno vožnjo?

3. 12. 2018
Deli
Ste vedeli, da lahko tudi zdravila vplivajo na varno vožnjo?

Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na doživljanje resničnosti, spremembo čustvovanja, vedenja in razmišljanja. Poskrbite, da za volan sedete povsem trezni in sposobni za vožnjo, to je vaša dolžnost in odgovornost. V nobenem primeru se ne peljite z voznikom, ki je užival tovrstna sredstva. Raje ga opozorite na nevarnost in poskrbite za varen prevoz obeh, opozarja Javna agencija RS za varnost prometa (AVP).

Kako prepoznamo zdravila, ki vplivajo na našo vožnjo?

Zdravila, ki vplivajo na vozne sposobnosti so označena s posebnim opozorilnim trikotnikom: polni trikotnik v rdeči barvi pomeni, da je v primeru uživanja teh zdravil vožnja vozil povsem prepovedana (absolutna prepoved upravljanja vozil), prazen trikotnik v barvi teksta pa pomeni relativno prepoved upravljanja vozil.

8 zanimivih dejstev o slovenskih voznikih

1 Leta 2017 so alkoholizirani vozniki povzročili 1.528 prometnih nesreč, umrlo je 32 oseb.

2 Vsaka enajsta prometna nesreča se zgodi kot posledica uporabe alkohola.

3 Vsaka tretja nesreča s smrtnim izidom se zgodi zaradi alkohola.

4 Letos se je zgodilo najmanj nesreč in smrtnih žrtev zaradi alkohola.

5 Letos je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev umrlo 20 oseb, kar je 35 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju.

6 Med letošnjimi 20 smrtno ponesrečenimi jih je bilo 16 tudi povzročiteljev nesreče.

7 Najpogostejša vzroka letošnjih nesreč sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran oz. smer vožnje zaradi udeležencev, ki so vozili pod vplivom drog, je življenje izgubilo 6 oseb.

8 V času letošnjega Martinovega ni bilo nič smrtnih žrtev.

In še zanimivost ...

Če bi v Sloveniji uvedli popolno prepoved uživanja alkohola, bi se odstotek alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zmanjšal na 20 odstotkov. S tem ohranili pa bi od 15 do 20 življenj na leto, so pokazale letošnje znanstvene Raziskave.

Alkohol, droge in zdravila ne sodijo v promet!

V ponedeljek se začenja tretji del nacionalne preventivne akcije Alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira AVP. Alkohol je na slovenskih cestah prisoten pri vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom, vse opaznejša pa je tudi uporaba drog in drugih psiho-aktivnih snovi.

Namen akcije, ki bo potekala do 16. decembra, je opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša vožnja pod vplivom substanc ter spodbuditi ljudi, da za volan sedejo vedno le trezni in povsem sposobni za vožnjo.