N.Z. | 18. 1. 2024, 14:40

"Streljali so na mojega Kosto, rešite ga"! Oče dečka morilca je najprej mislil, da je njegov sin tisti, ki je poškodovan

Profimedia/Nova.rs/fotomontaža

Vladimir K., oče morilca Koste K. (14), se je po tem, ko je 3. maja zjutraj (lani) izvedel, da je prišlo do streljanja na OŠ Vladislava Ribnikarja, najprej zbal, da je njegov sin tisti, ki je med ranjenimi. V paniki je poklical več prijateljev, da bi mu pomagali rešiti fanta!

Do tega spoznanja so prišli kriminalistični inšpektorji tekom preiskave grozovitega poboja v šoli na Vračarju, v katerem je bilo ubitih devet otrok in varnostnik Dragan Vlahović (53).

V nekaj minutah pritekel pred šolo

Po neuradnih informacijah srbskega portala Informerja je Vladimir iz medijev izvedel, da je prišlo do streljanja v šoli, ki jo obiskuje Kosta K. Sprva tako sploh ni vedel, da je prav njegov sin tisti, ki je storil grozivit strelski pohod, saj je panično klical prijatelje naj mu pomagajo ugotoviti, ali je Kosta poškodovan.

"Klical je prijatelje in jih rotil, naj mu pomagajo rešiti njegovega Kosto. Pognal se je iz stanovanja in poskušal poklicati taksi, da bi ga odpeljal v šolo. Ker pa mu ni ustavilo nobeno vozilo, se je odločil, da bo peš do 600 metrov oddaljene šole odšel kar peš," je za Informer povedal dobro obveščeni vir.

Vladimir K. naj tako v zgolj nekaj minutah pritekel do glavnega vhoda na dvorišče šole, kjer so ga ustavili policisti.

"Policiji je povedal, da njegov sin obiskuje to šolo in da ga skrbi za njegovo varnost. Policist, ki je zavaroval kraj kaznivega dejanja, mu je lahko povedal le, da še niso na voljo nobene informacije in da mora biti potrpežljiv," je še dodal.

Potem pa spoznal resnico o Kosti

Kot še ve povedati vir Informerja, naj bi Vladimir nato kmalu ugotovil, da je prav Kosta tisti, ki je streljal v šoli.

"Verjetno še vedno ni imel popolnih informacij, da je njegov sin odgovoren za smrt njegovih prijateljev, a že to vedenje je bilo dovolj, da se je umaknil iz množice in se vrnil v stanovanje. Zatem je na vrata njegovega stanovanja kmalu potrkala policija in ga prijela."

Spomnimo, deček-morilec Kosta K. je 3. maja 2023 Srbijo zavil v črnino, ko je izvedel množični pomor v Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja in okrutno pobil devet svojih vrstnikov in šolskega paznika.

Po grozljivem zločinu so dečka namestili na Kliniko za nevrologijo in psihiatrijo za otroke in mladino Univerzitetnega kliničnega centra Srbije, zoper starše - Vladimirja K. in Miljano K. - pa vložili obtožnice.

Vladimir K. je osumljen, da ni ustrezno hranil orožja, ki ga je imel pri sebi in za katerega je imel dovoljenje, ter da je svojega sina vodil na strelišče in ga učil uporabljati zračno orožje, medtem ko je bil DNK Miljane K. odkrit na tulcu, ki je bil najden pred kabinetom zgodovine v šoli, ki je postala prizorišče grozovitega zločina.

Ne zaveda se teže svojih dejanj

Da ima deček motene odnose s starši, še posebej z mamo, se je izkazalo kmalu po začetku preiskave.

"Še maja je izjavil, da je masaker zagrešil zato, da bi trpela njegova mati. Družina ga v resnici niti ne zanima, šteje samo to, kar on želi."

Da do svojih strašev ne premore niti trohice čustev, se je po pisanju srbskega medija Republika izkazalo tudi ob nedavnih novoletnih praznikih. Takrat naj bi izjavil, da od 'mame Miljane ne potrebuje ničesar, niti za novo leto in božič ne'. "Bil je zelo jezen in histeričen. Rekel je tudi, da raje za novoletne praznike ne dobi ničesar, kot da bi mu Miljana pošilja darila," je povedal vir iz preiskovalnih krogov.

Razlog njegove jeze je najverjetneje frustracija, ker je še vedno zaprt na kliniki.

"Skoraj je novo leto, jaz pa brezdelno sedim v bolnišnici, kjer mi ni mesto. Pripraviti moram okraske in s sestro okrasiti drevesce. Načrtovati moramo tudi novoletni izlet, pa prepričati mamo, da naju kot ponavadi pelje nekam, kjer še nisva bila," je o svojih načrtih v začetku decembra govoril Kosta, ki je prepričan, da je zaradi svoje mladoletnosti zaprt protizakonito.

"Ko slišite vse, kaj deček zahteva, kaj ga v bolnišnici moti, od domnevno neokusne in nezačinjene hrane do hrupa bolnih otrok in stare stavbe ter kako govori o zunanjem svetu, se vam zazdi. da se ne zaveda grozot, ki jih je povzročil, čeprav na vprašanja strokovnjakov in policije vedno pove, da ve, zakaj je bil hospitaliziran," pa je povedal še vir iz bolnišnice.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord