Svet EU potrdil strožjo zakonodajo za preprečevanje pranja denarja

12. 10. 2018
Deli
Svet EU potrdil strožjo zakonodajo za preprečevanje pranja denarja (foto: profimedia)
profimedia

Svet EU je potrdil novo direktivo za preprečevanje pranja denarja, ki naj bi obsojenim med drugim onemogočila dostop do financiranja. Sodišča bodo obsojenim zaradi pranja denarja lahko naložila dodatne sankcije, odpravili pa naj bi tudi ovire za čezmejno sodelovanje oblasti, so sporočili iz Bruslja.

Nova zakonodaja določa minimalna pravila glede definiranja kaznivih dejanj in sankcij, povezanih s pranjem denarja. Dejavnosti, povezane s slednjim, bodo kaznovane z največ štirimi leti zapora, sodišča pa bodo lahko uvedla dodatne sankcije in ukrepe, na primer trajni ali začasni odvzem pravice do pridobivanja sredstev iz javnih skladov.

Odgovornost za določene dejavnosti, povezane s pranjem denarja, bodo lahko nosile pravne osebe, ki bodo lahko predmet sankcij, med drugim v obliki sodnega nadzora.

Za izboljšanje preiskovalnih postopkov želi Svet EU odpraviti ovire za čezmejno sodno in policijsko sodelovanje. Nova zakonodaja natančno določa, čigava zakonodaja se uporablja v takšnih primerih, in kako vpletene države sodelujejo.

Ko bo direktiva uradno objavljena, imajo države članice dve leti časa, da jo implementirajo v nacionalno zakonodajo.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju