7. 4. 2019, 10:50 | Vir: STA

Svetovni dan zdravja letos poudarja univerzalno dostopnost do zdravstvenih storitev

profimedia

Letošnji svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom Zdravje za vse in poudarja univerzalno dostopnost do zdravstvenih storitev in zdravstvenega varstva za vsakogar in vsepovsod. Zdravstveno stanje pomembno vpliva tudi na stopnjo zadovoljstva z življenjem, ki ga lahko izboljšamo z zdravim življenjskim slogom.
 

Bistvo primarnega zdravstvenega varstva je skrb za ljudi ter nudenje podpore in pomoči pri ohranjanju in krepitvi zdravja posameznikov in skupnosti in ne zgolj zdravljenje bolezni, je v poslanici ob svetovnem dnevu zdravja izpostavil minister za zdravje Aleš Šabeder.

Na ministrstvu bodo letošnji svetovni dan zdravja obeležili z nacionalno konferenco z naslovom Zdrava povezava - Združujemo moči za zdravje ljudi. Na njej bodo predstavili programe in projekte, ki jih sofinancira ministrstvo in jih izvajajo nevladne organizacije. Njihovi programi dopolnjujejo delovanje javnih služb, saj so nevladne organizacije bližje ljudem in bolje naslavljajo potrebe najbolj ranljivih skupin prebivalstva.

Za zdravje lahko veliko naredimo z zdravim življenjskim slogom, na kar so opozorili tudi v društvu za zdravje srca in ožilja ter zvezi društev diabetikov in izpostavili dejavnike tveganja, ki izvirajo iz načina življenja in predstavljajo nevarnost za pojav kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je sladkorna bolezen.

Pogosto uživanje sadja in zelenjave ter ukvarjanje s športom pomembno vplivata na oceno splošnega zdravstvenega stanja. Slovenija se po deležu prebivalcev, ki uživajo sadje vsaj enkrat dnevno, uvršča na sedmo mesto, po deležu tistih, ki vsaj enkrat dnevno uživajo zelenjavo, pa na deveto med državami članicami EU.

V letu 2017 se je v običajnem tednu rekreiralo najmanj tri ure na teden šest prebivalcev Slovenije od desetih, kar je več od evropskega povprečja, ki znaša 45 odstotkov. Slovenijo je to uvrstilo na deveto mesto v EU.

Svetovni dan zdravja praznujemo 7. aprila od leta 1948, ko je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija. 
 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ