4. 10. 2020, 11:24 | Vir: STA

Svetovni dan živali namenjen spoštljivem odnosu do vseh živali

profimedia

Danes je svetovni dan živali, namenjen ozaveščanju o živalih za izboljšanje njihovega statusa in dobrobiti. Kot so ob tej priložnosti poudarili na kmetijskem ministrstvu, je ozaveščanje javnosti usmerjeno v vso družbo in ne le v lastnike živali. Zaščita živali je namreč ena od vrednot slovenske družbe, zapisana tudi v ustavi, so spomnili.
 

Svetovni dan varstva živali je bil razglašen leta 1931, ko so se ekologi zbrali na shodu v Firencah. Od leta 2005 se na ta dan na pobudo združenj oskrbnikov živali v živalskih vrtovih obeležuje tudi mednarodni dan oskrbnikov živali.

Kot izpostavljajo na ministrstvu, se etika ravnanja z živalmi v sodobnem svetu odraža tudi v zakonodaji. Predpisi, ki urejajo področje zaščite in dobrobiti živali, v večini primerov določajo zahteve, ki jih je treba izpolnjevati, da bi živalim zagotovili minimalne pogoje za bivanje, ki naj jim ne bi povzročali trpljenja.

"Skrbnik živali, ki izpolnjuje te zahteve, zagotavlja najmanj, kar je po mnenju zakonodajalca potrebno za vzdrževanje določene stopnje dobrobiti živali. Predpisani standardi so tudi edino merilo, na osnovi katerega delujejo uradni organi nadzora. Na žalost imajo ti omejene možnosti vplivanja na odnos ljudi do živali. Pomembna naloga omenjenih služb je ukrepati proti kršiteljem zakonodaje, kar pa še zdaleč ni dovolj," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi zato je po njihovih besedah ozaveščanje o tej problematiki tako pomembno. Zaščita živali je ena od vrednot slovenske družbe, zapisana v ustavi, in je dolžnost vsakogar, so poudarili. Spomnili so, da z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin redno izvajajo različne kampanje ozaveščanja državljanov o odgovornem lastništvu živali. "Odgovoren lastnik pozna potrebe živali in svoje dolžnosti," so dodali.

"Z večjo ozaveščenostjo in izobraževanjem lahko ustvarimo svet, kjer v celoti upoštevamo njihovo dobro počutje in so živali prepoznane kot čuteča bitja. Predvsem slednje je razlog za letošnje praznovanje," so še zapisali. Slovenija je namreč marca živalim priznala pravni status čutečih živih bitij.

Na Zemlji poznamo okrog 1,7 milijona živalskih vrst, vseh pa naj bi bilo več kot 12 milijonov. Po ocenah zavoda za varstvo narave v Sloveniji živi okrog 19.000 različnih živalskih vrst.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ