29. 12. 2017, 09:53 | Vir: STA

Tehnološki velikan Apple se je opravičil za upočasnjevanje starejših modelov iphonov

profimedia

Pri Apple so po valu tožb v četrtek objavili opravičilo zaradi upočasnjevanja delovanja starejših modelov iphonov in obljubili, da tega več ne bo počel. Prav tako je obljubil, da bo znižal cene za nadomestne baterije in spremenil programsko opremo za preverjanje delovanja baterije.

Applovi iphoni so nekaj posebnega, saj uporabniki pri njih za razliko od drugih pametnih telefonov ne morejo sami zamenjati baterije. Tožbe zaradi upočasnjevanja delovanja starih modelov so se začele v času, ko se Apple ubada z upadom prodaje novih dragih modelov, saj se stranke raje odločajo za starejše in veliko cenejše, kot je najnovejši Iphone X za 1000 dolarjev.

Apple je napovedal, da bo od januarja naprej ceno za zamenjavo baterije znižal s 79 na 29 dolarjev za model Iphone 6 ali novejše. Podjetje bo prav tako posodobilo svojo programsko opremo, da bo stranka lahko preverila, kako je z delovanjem baterije, na primer ali je na zadnjih izdihljajih in ali vpliva na delovanje naprave.

Apple je že 20. decembra priznal, da lahko programska oprema upočasni delovanje določenih telefonov, ki imajo slabe baterije. To pa menda zato, ker stare baterije delijo energijo po napravi neenakomerno in programska oprema menda potem ugasne telefon, da ga zaščiti.

Uporabniki pa so prepričani, da Apple namerno upočasnjuje stare telefone, da prepriča ljudi v nakup novih. Doslej sicer ni še nihče predstavil kredibilnega dokaza za to, vendar je dima dovolj, da so se začele tožbe, Apple pa je obljubil, da se bo poboljšal.

V ZDA je bilo doslej vloženih najmanj osem tožb, in sicer med drugim v New Yorku, Kaliforniji in Illinoisu, Apple pa ima zaradi tega težave tudi s pravosodnimi organi Francije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord