24. 5. 2022, 19:11

Tragičen konec Mateja Periša v 10 dejstvih

republika.rs

Po skoraj šestih mesecih ugibanj o usodi Splitčana, ki je na silvestrovo izginil v Beogradu, ponujamo pregled dejstev, ki odstirajo vprašanja o njegovem tragičnem izginotju.

Takoj po novem letu se v Beogradu sproži obsežna iskalna akcija za pogrešanim 27-letnim Splitčanom Matejem Perišem, ki je na predzadnji večer leta 2021 skrivnostno izginil v Beogradu

Nazadnje so ga videli v klubu Gotik okoli pol treh zjutraj na silvestrovo. Tam se je zabaval skupaj s prijatelji, s katerimi je prišel na silvetrovanje v Beograd.

Policija je ponoči preiskala bližnjo reko Savo, a pogrešanega Hrvata niso našli. Matejeva jakna je ostala v nočnem klubu, njegov telefon pa je bil od izginotja nedosegljiv.

Ko ga je dosegla novica, se je v Beograd odpeljal tudi Matejev oče Nenad Periš. Takoj se je zahvalil srbski policiji in prebivalcem, ki so mu ponudili pomoč pri iskanju sina

Twitter/Jovana Čirković

Na ugibanja o možnosti Matejeve utopitve v reki Savi je oče Nenad medijem povedal, da je njegov sin treniral vateropolo, zato sam ne verjame, da bi lahko utonil: "Matej je treniral vaterpolo, bil je izredno močan fant, športnik, nekadilec," je oče povedal medijem.

2. Posnetki nadzornih kamer

Nekaj dni kasneje, 4. januarja, so se v javnosti pojavili posnetki nadzornih kamer, ki so zabeležile Matejevo gibanje tiste usodne noči.

Na prvem posnetku se vidi, kako mladenič v kavbojkah in črni majici s kratkimi rokavi, obut v bele superge, teče po Karadžordževi ulici, potem pa še po Savski promenadi. Moški skuša vstopiti tudi v taksi, ki pa ga ne spusti v notranjost avtomobila in odpelje.

Na enem izmed posnetkov kamere, usmerjene na teraso gostinskega lokala, se vidi, kako se nekdo spušča proti reki Savi. Na zadnjem posnetku, ki nima časovne oznake, pa oseba plava v reki Savi

Z delom začnejo tudi potapljači, vendar je Matejev oče prepričan, da v reki na posnetku ni njegov sin in da mora biti nekje še živ.

3. V apartmaju in avtu našli sledi droge

Dva dni kasneje, 6. januarja, so postale znane tudi podrobnosti policijske preiskave. V avtomobilu, s katerim se je družba pripeljala, pa tudi v njihovem apartmaju so našla sledi droge, natančneje amfetaminov. Obenem se je izkazalo, da je družba tekom večera popila tudi visoke količine alkohola

Matejeva punca in njegov oče sta zanikala, da bi Mate lahko uporabljal droge

Matejev oče je naslednji dan medijem zaprisegel še, da se brez sina ne misli vrniti domov v Split.

4. Najdejo telefon pogrešanega

Enajstega januarja je policija odkrila telefon izginulega. Signal njegovega telefona je bil sicer nazadnje lociran v bližini Velikega vojnega otoka, ob sotočju Save in Donave.

Na podlagi posnetkov nadzorne kamere pa tudi s spremljanjem njegovega telefona, je bilo mogoče določiti pot Matejevega gibanja od trenutka, ko je zapustil klub Gotik. 

Bazne postaje so po navedbah srbskih medijev na mestu, kjer se je na posnetkih spustil k reki registrirale signal njegovega telefona, nato pa se je signal zopet oglasil v bližini Velikega vojnega otoka, kjer se je izgubil. Pojavijo se ugibanja, da je imel Matej telefon ves čas, ko ga je Sava nosila, v žepu, in da se njegovo truplo nahaja nekje blizu omenjenega otoka. 

Potapljaška akcija na sotočju rek ni obrodila sadov.

5. Oče Nenad se vrne v Split

Srbska policija je v iskanje pogrešanega Hrvata še naprej vlagala vsa razpoložljiva sredstva, kar je potrdila tudi hrvaška policija. Napravili so tudi rekonstrukcijo nekaj več kot kilometer dolge poti Mateja Periša do trenutka, ko naj bi se ta spustil do reke Save. Sredi meseca januarja je policija izključila možnost smrti kot posledice nasilja.

Matejev oče Nenad pa se je med tem vrnil v Split, kjer ga je čakala tudi preostala družina."Moje srce je ostalo v Beogradu z mojim sinom. Tja se bom vrnil, da bi našel Mateja." je Nenad povedal medijem ter dodal, da še naprej ostaja v stiku s srbsko policijo, ki je po njegovih besedah svoje delo opravila več kot profesionalno.

Po 20. dneh iskanja pogrešanega Mateja Periša je v javnosti prvič spregovorila tudi njegova prijateljica Maja, ki jo je v noči, ko je izginil, poskušal priklicati. Tudi ona je bila namreč tiste dni v Beogradu s svojimi prijateljicami.

To dejstvo je sprožilo namigovanja, da naj bi bila nekako vpletena v njegovo izginotje, kar jo je močno prizadelo. Medijem je pokazala Matejev zgrešeni klic na svojem telefonu in v solzah priznala, da ima slabo vest, ker se mu ni javila. Zatrdila je tudi, da še vedno verjame, da je Matej živ.

7. Veliki vojni otok pregleda še hrvaška policija

Čeprav je srbska policija Veliki vojni otok, ki se s površino okoli dveh kvadratnih kilometrov nahaja na sotočju Save in Donave, že preiskala, so to proti koncu iskalnega meseca storili še Hrvatje.

Obalni del otoka so srbski preiskovalci sicer pregledali že 4. januarja, torej v prvih dneh iskanja Mateja Periša, rekonstrukcija gibanja pogrešanega 27-letnika je namreč pokazala, da je bil po odhodu iz nočnega kluba Gotik signal njegovega telefona tudi na tem območju.

Takrat so v akcijo vključili policijske pse, ki so iskali sledi vonja pogrešane osebe, vendar neuspešno.

8. V Donavi najdejo truplo

Pet mesecev in pol po izginotju, 18. maja, se pojavi novica, da so iz Donave potegnili truplo mladega moškega. Oblačila so se ujemala s tistimi, ki jih je v noči s 30. na 31. decembra lani nosil 27-letni Splitčan Matej Periš.

"Zelo težko mi je, pričakovali smo kakšno bolj veselo informacijo," je medijem povedal njegov oče Nenad Periš. Potrdil je, da so ga iz Beograda obvestili o najdbi trupla ter da bi lahko šlo za njegovega sina. "Odpravljam se v Beograd," je dodal.

Naslednji dan so rezultati analize DNK potrdili, da gre res za pogrešanega Splitčana. Obdukcija je pokazala, da njegova smrt ni bila nasilna, vzrok smrti naj bi bila utopitev. Rezultati toksikološke analize bodo znani v približno treh tednih.

9. Maša v beograjski katoliški cerkvi

Slovesa od pokojnega Mateja Periša se je pred odhodom krste v Split v beograjski cerkvi svetega Antona Padovanskega se je udeležila množica ljudi.

Srbska nadškofija je pripravila šopek 27 belih vrtnic, kot simbol za 27 let Matejevega življenja. Tudi številni drugi udeleženci maše so prišli z rožami. 

Oče pokojnega Nenad Periš je v Srbiji prejel svojega sina v krsti. Odpeljali so jo iz Beograda v Split, množica ljudi pa se je zbrala pred katoliško cerkvijo v Beogradu, da bi izkazala podporo skrušenemu očetu. Nenad Periš je napovedal pogreb v Splitu v krogu najbližjih.

10. Ganljivi pogreb

Na splitski Rivi so pripravili ganljivo slovo. Po morju je zaplulo 20 ladij, slišali so se glasni zvočni signali in rdeče dimne bakle.

Na ladjah so bili Matejevi prijatelji in znanci. Med njimi je bil tudi njegov oče Nenad. Dogodek ni bil pogreb, ampak zgolj slovo. Pokopali so ga na splitskem pokopališču.

Čakamo pa še na toksikološke izvide, ki bodo potrdili ali ovrgli domnevo, da je bil Matej Periš tiste usodne noči pod vplivom drog.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ