Tretja faza reševanja tajskih dečkov iz poplavljene jame: Misija uspela, vsi rešeni!

10. 7. 2018
Deli
Tretja faza reševanja tajskih dečkov iz poplavljene jame: Misija uspela, vsi rešeni! (foto: profimedia)
profimedia

Svet je z veliko zanimanja spremljal zadnjo fazo reševanja še štirih dečkov in njihovega nogometnega trenerja, ki so ujeti v jami od 23. junija.

Naj spomnimo, da je skupina dvanajstih dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener odšla v jamo 23. junija, močan dež pa je nato poplavil jamo in jim onemogočil prost izstop iz nje. Dečke in njihovega trenerja so z obsežno reševalno akcijo nato iskali kar 9 dni, da bi jih našli na še za silo suhi polici v notranjosti jame.

Skupino štirih dečkov, ki so jo nato rešili že v nedeljo, je stara od 14 do 16 let, medtem ko so v ponedeljek rešili dečke, stare od 12 do 14 let. Danes, torej v torek, pa so potapljači rešili še preostale štri dečke in njihovega trenerja.

Dramatična reševalna akcija je tako končana. Jamo so zapustili tudi vsi reševalci in avstralski zdravnik iz Adelaide, ki so zadnji skupini ujetih delali družbo.

Konec akcije je pred jamo pospremilo glasno veselje.

Zgodil se je čudež!

Srečen zaključen za veliko opazovalcev meji na čudež.

Tudi strokovnjaki skoraj niso mogli verjeli, da so člani nogometne ekipe Divje svinje celi in zdravi prišli na varno iz svojega štiri kilometre oddaljenega zatočišča globoko pod goro, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Vsaka pot nazaj proti svetlobi je trajala več ur, večji deli jame so bili poplavljeni, nekateri otroci pa niso znali niti plavati.

"Nismo prepričani, ali je to čudež, znanost ali kaj," so zapisali tajski marinci na Facebooku, ko so obvestili, da so vsi člani nogometne ekipe na varnem.

Tajski reševalci so medtem pohvalili mednarodno sodelovanje. Vodja reševalne akcije Narongsak Osottanakorn je misijo označil za "ekipo Združenih narodov". Med drugim so sodelovali strokovnjaki in prostovoljci iz Velike Britanije, Kitajske, Mjanmara, Laosa, Avstralije, ZDA in Japonske.

Vsi rešeni fantiči in trener so na strogo varovanem oddelku bolnišnice Prachanukroh v Chiang Raju. Čakajo jih skrbni pregledi, izolirani pa so zaradi možnih okužb. Staršem so dovolili obisk, a brez telesnega stika, tako da jih ločuje pregradno okno. Lahko se vidijo, pogovarjajo pa se po telefonu.

Twitter: "Misija končan!"

P.S. Najbolj aktualne informacije o reševanju dečkov je bilo najti na Twitterju, medtem ko so mediji z zamikom objavljali bodisi še neuradne informacije ali pa čakali na uradne potrditve.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord