Novice Promocijsko sporočilo

Trgovske police: titanov dioksid še zmeraj v nekaterih šolskih potrebščinah

2. 9. 2022
Deli
Trgovske police: titanov dioksid še zmeraj v nekaterih šolskih potrebščinah (foto: PROMO)
PROMO

7. avgusta je potekel šestmesečni rok, ki ga je postavila Evropska komisija, da se titanov dioksid (TiO2) na območju Evropske unije preneha uporabljati kot aditiv za živila. Sedaj za to izjemno škodljivo kemikalijo velja popolna prepoved, kljub temu pa zakonodaja tega še ne omejuje v šolskih potrebščinah, čeprav jih predvsem mlajši otroci pogosto ponesejo v usta.

Kako pomembno je redno testiranje pristojnih organizacij predvsem, kadar gre za izdelke namenjene otrokom?

Evropski standard EN 71 določa varnostne zahteve za igrače, skladnost s standardom pa je zakonsko zahtevana za vse igrače, ki se prodajajo v Evropski uniji. A sem ne spadajo barvice, saj jih zakonodaja uvršča  med pisala in ni predpisov, ki bi določali mejne vrednosti  škodljivih snovi. Zato je izredno pomembno, da potrošniške organizacije redno preverjajo vsebnosti kemikalij tudi v barvicah. Namreč, na slovenskem trgu se pojavlja zmeraj več tujih znamk tako igrač kot šolskih potrebščin, starši pa predvsem zaradi boljše cenovne dostopnosti igrače in šolske potrebščine iz tujine naročujejo preko spleta, pogosto izven Evropske unije, tudi iz zelo ugodnega kitajskega trga.

Zadnje testiranje na našem trgu v 2017

Zadnji test vsebnosti škodljivih kemikalij za barvice na našem trgu je objavila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) v 2017, kjer je na testu vsebnosti kemikalij padlo 8 od 12 testiranih barvic. V sodelovanju z nemško potrošniško organizacijo Stiftung Warentest naj bi po pričevanjih ZPS morda že v septembru prišli rezultati testa kemikalij v šolskih potrebščinah na splošno, a v petih letih je na naš trg prišlo kar nekaj novih znamk. Takšne barvice lahko vsebujejo titanov dioksid in druge škodljive kemikalije, kot so tudi policiklični aromatski ogljikovodiki in škodljiva mehčala.

Škodljive kemikalije lahko trajno vplivajo na otrokovo zdravje

V stik s kemikalijami lahko otroci pridejo oralno – z grizljanjem in lizanjem barvic,  preko kože z dotikanjem, tudi z vdihavanjem nekaterih izdelkov in morebitnim zaužitjem. Odvisno, za katero škodljivo vsebnost gre, prav tako kako in v kakšnih količinah se znajde v otrokovem organizmu, lahko povzroča slabosti in alergije, v hujših primerih pa celo trajno vpliva na otrokovo zdravje. Ker se na slovenskem trgu pojavlja vse več tujih znamk barvic, potrošniki potrebujemo redno testiranje vsebnosti izdelkov za otroke in urejeno zakonodajo, saj tako barvice kot drugi izdelki za otroke, pogosto zaidejo v usta, še večji problem nastane, če otroci pri igri škodljive kemikalije inhalirajo. 

Barvice znamk AERO in JOLLY trajnostne in brez škodljivih kemikalij

Starši so lahko brez skrbi, če najdejo ugrize otrok na barvicah Aero in Jolly, saj so brez vsebnosti škodljivih kemikalij. Prav tako so slednji bili tudi testirani s strani ZPS in so test vsebnosti škodljivih kemikalij uspešno prestali. Pri obeh znamkah so se zavezali tudi k trajnostnosti celotne proizvodne verige in širše - tako k odgovornemu ravnanju do družbe kot do narave. Namreč, že od leta 2003 uporabljajo le certificiran les FSC, in sicer FSC 100 %. Ta certifikat odjemalcem izdelkov iz lesa zagotavlja, da je bila upoštevana celotna nadzorna veriga, ki sega od gospodarjenja z gozdom do prodajalca. S tem potrošnikom prav tako potrjujejo, da zaradi njihovega nakupa ni bil posekan varovan gozd in da ni prišlo do goloseka. Tudi, da so se spoštovale delavske pravice gozdarjev in da se je ohranilo naravno okolje v kar najširši obliki. 

Tako Jolly kot AERO stremita k ohranitvi gozdov, saj so, kot pravi vodja marketinga in komunikacij za znamke AERO in Jolly Nejc Slokan, gozdovi bistveni za naše preživetje, zato moramo vsi prispevati k njihovi zaščiti. ''Gozdovi, s katerimi se upravlja odgovorno in v skladu s standardi FSC,'' dodaja, ''pomagajo varovati živalske habitate, ohranjati biotsko raznovrstnost, varovati slabo rastla drevesa, zagotavljati ničelno krčenje gozdov, varovati pravice domorodnih ljudstev ter zagotavljati pošteno plačilo in varno delovno okolje za delavce.'' 

Pri Jollyju in AERU poleg izključevanja škodljivih kemikalij in s trajnostnim ravnanjem, poskrbijo tudi za odpadni les, ki nastane pri proizvodnji barvic – porabijo ga za ogrevanje. Prav tako barvice, ki ne ustrezajo njihovim visokim standardom, ne zavržejo, temveč jih podarijo otrokom iz socialno šibkejših okolij, prek nekaterih dobrodelnih organizacij pa poskrbijo, da ''jollyke'' rišejo nasmehe tudi v šolah po Afriki. 

S svojim družbeno odgovornim ravnanjem so tako zgled številnim, ki ustvarjajo izdelke za otroke in želimo si lahko, da bodo tudi drugi postavili družbeno odgovornost pred dobiček ter pričeli vsaj z izključevanjem škodljivih kemikalij, kljub temu da jih zakonodaja pri tem početju ne omejuje.