18. 12. 2018, 18:51 | Vir: STA

Trump bo zaprl svojo osebno dobrodelno fundacijo

profimedia

Newyorška ministrica za pravosodje Barbara Underwood je sporočila, da bo predsednik ZDA Donald Trump zaprl svojo dobrodelno fundacijo, ki je bila predmet preiskave zaradi obtožb, da je skrbela predvsem zanj in njegovo družino. Fundacija je pod preiskavo skupaj s Trumpom in njegovimi tremi otroci - Trumpom mlajšim, Ivanko in Ericom.

Tožba je bila vložena junija in omenjene osebe obtožuje vztrajnega nezakonitega ravnanja. Underwoodova je med drugim zahtevala, da se fundacija zapre, kar se bo kot kaže zgodilo. Zahteva še vrnitev 2,8 milijona nezakonito pridobljenih dolarjev in sodno prepoved za Trumpa, da bi bil član upravnega odbora katerekoli druge dobrodelne organizacije v državi New York.

Trump je privolil v zaprtje fundacije, pri čemer bo denar, ki je na računu, razdal v dobrodelne namene. Na računu je 1,75 milijona dolarjev, ki bodo šli v dobrodelne namene pod nadzorom pravosodnega ministrstva New Yorka in sodišča.

"Preiskava je odkrila šokanten vzorec nezakonitosti, med drugim nezakonito koordinacijo fundacije s Trumpovo predsedniško kampanjo, osebnega okoriščanja z denarjem fundacije in marsikaj drugega," je dejala Underwoodova in dodala, da gre pri ukinitvi fundacije za pomembno zmago vladavine prava.

Glede na poročanje Washington Posta je Trump z denarjem fundacije kupoval umetnine za svoje klube, nakazoval denar političnim kandidatom in za svojo predsedniško kampanjo ter plačeval lastne sodne stroške za kup tožb, v katere je bil in je vpleten.

Trump je doslej trdil, da ni naredil ničesar narobe in je fundacijo želel zapreti že leta 2016, vendar mu je to preprečilo pravosodno ministrstvo New Yorka zaradi preiskave.

Trump je preiskavo v preteklosti opredelil kot strankarski napad demokratov. Za zdaj še nima komentarja na zaprtje fundacije, izjav pa prav tako ne daje odvetnik njegove organizacije Alan Futerfas.

Trumpova fundacija je največje nakazilo v dobrodelne namene opravila leta 1989 in sicer organizaciji za obnovo Centralnega parka v New Yorku. Okoli 264.000 dolarjev je šlo za obnovo vodnjaka pred hotelom Trump Plaza. Istega leta je fundacija organizaciji skavtov, katere član je bil takrat 11-letni Trump mlajši, nakazala tudi celih sedem dolarjev.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec