Trump hoče s tožbami zaščititi svoje davčne podatke

24. 7. 2019 | Vir: STA
Deli
Trump hoče s tožbami zaščititi svoje davčne podatke (foto: Profimedia)
Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump toži zvezno državo New York in odbor za razdeljevanje proračunskih sredstev predstavniškega doma ameriškega kongresa, ker želi blokirati objavo svojih davčnih podatkov. Kongresni odbor podatke zahteva, država New York pa je sprejela zakon, ki dovoljuje dostop do državnih davkov.

Trumpov odvetnik Jay Sekulow je dejal, da so vložili tožbo, ki je del prizadevanj proti "predsedniškemu nadlegovanju". Ta pojem uporablja Trump, kadar niso všeč kritike ali preiskave proti njemu.

"Predsedniško nadlegovanje nima legitimnega zakonodajnega namena in gre le za politično maščevanje," je sporočil Sekulow.

Trump je prvi predsednik v sodobni zgodovini ZDA, ki pred volitvami ni objavil svojih davčnih napovedi. Oziroma prvi, odkar se je začela praksa objav davčnih napovedi ameriških predsednikov. Trdi, da je pod revizijo zvezne davkarije, da to zanima le medije in demokrate ter, da je zmagal na volitvah, zatorej mu davčnih napovedi ni potrebno objaviti.

Demokrati so prepričani, da nekaj skriva. Njihov legitimni zakonodajni interes je v tem, da izvedo, komu Trump kaj dolguje, saj bi to lahko vplivalo na njegove politične odločitve.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord