Trump: Nihče ne sme govoriti v imenu ZDA razen ZDA

9. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Trump: Nihče ne sme govoriti v imenu ZDA razen ZDA (foto: Profimedia)
Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je bil v četrtek kritičen do francoskega kolega Emmanuela Macrona, češ da ovira ameriško politiko do Irana, ker Teheranu pošilja mešane signale. Kot je tvitnil Trump, si Iran obupano prizadeva za pogajanja z ZDA, ker je v resnih finančnih težavah, Macron pa se vpleta z mešanimi signali.

"Vem, da Emmanuel dobro misli, kakor tudi drugi, vendar pa nihče ne sme govoriti v imenu ZDA razen ZDA," je še tvitnil Trump.

V svojih tvitih ni pojasnil, s čim ga je francoski predsednik razjezil. Ameriški mediji ugibajo, da Trumpu morda ni po volji Macronovo povabilo iranskemu predsedniku Hasanu Rohaniju, da pride na vrh G7 in se sreča s Trumpom. Francoski diplomati sicer poročila o povabilu zanikajo.

Trump je jezen na zaveznike iz Evrope, ker se mu niso pridružili pri odstopu od iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015, po katerem se je Iran odpovedal poti do jedrskega orožja, zahod pa mu je odpravil sankcije.

Preostali podpisniki - Nemčija, Francija, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, ZN in EU ter Iran - pri sporazumu. Ob tem z Iranom na čelu upajo, da se bodo Američani na volitvah prihodnje leto odločili za zamenjavo v Beli hiši. Vztrajanje je težko, ker so ZDA uvedle sankcije in z njimi grozijo tudi tistim, ki poslujejo z Iranom.

Jedrski sporazum je prvič po desetletjih vzbudil upanje na normalizacijo odnosov med ZDA in Iranom. A Namesto izboljševanja odnosov se danes svet sooča z incidenti v Perzijskem zalivu, ki lahko prerasejo v kaj hujšega.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord