Trump po dveh strelskih pohodih: "Sovraštvo nima mesta v ZDA"

5. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Trump po dveh strelskih pohodih: "Sovraštvo nima mesta v ZDA" (foto: Profimedia)
Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo spričo dveh terorističnih napadov, v katerih je skupaj umrlo 29 ljudi, tvitnil, da "sovraštvo nima mesta" v ZDA. S tem pa je sprožil ostre kritike, da je veliko k temu problemu prispeval prav on s svojo retoriko.

ZDA sta minuli konec tedna pretresla dva strelska pohoda, prvi v soboto v teksaškem El Pasu, drugi pa potem potem v noči na nedeljo v Daytonu v Ohiu. V prvem je napadalec v nakupovalnem centru ubil 20 ljudi, v drugem pa je strelec umoril devet ljudi pred priljubljenim nočnim klubom. Oba sta tudi ranila več deset ljudi. Napadalca v Daytonu je policija ubila, napadalca v El Pasu pa je prijela. Deloval naj bi iz sovraštva do priseljencev iz Latinske Amerike.

Trump je že v nedeljo izrazil užaloščenost zaradi napadov in ukazal tudi, da morajo zastave na zveznih stavbah naslednjih pet dni viseti na pol droga. Zvečer je tvitnil še, da "sovraštvo nima mesta v naši državi", a je dodal še, da je to tudi posledica duševne bolezni.

"Gre tudi za problem duševne bolezni, če pogledate oba primera. Ta človeka sta zelo zelo resno duševno bolna," je dejal predsednik. Izsledki policistov sicer tovrstnih izjav ne potrjujejo. Oba napadalca naj bi delovala premišljeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strelec v El Pasu, ki ga je policija identificirala kot 21-letnega Patricka Cruisusa iz Dallasa, je na spletu objavil tudi rasistični manifest, poln sovraštva do priseljencev in ljubezni do morilca, ki je v Christchurchu v Novi Zelandiji letos pobil 51 ljudi.

Z napadom naj bi se boril proti "invaziji z juga". El Paso namreč leži tik ob meji z Mehiko in večina prebivalcev je latinsko-ameriškega porekla. Šest ubitih je bilo Mehičanov.

Policija ga je že ovadila zaradi večkratnega premišljenega umora, tožilstvo pa je napovedalo, da bo zanj zahtevalo smrtno kazen. Napad pa so tožilci označili za dejanje domačega terorizma.

Motive napadalca v Daytonu - 24-letnega Connorja Bettsa, policija še ugotavlja, a šest od devetih njegovih žrtev je bilo temnopoltih. Med ubitimi je bila tudi njegova sestra, ki je očitno šla z njim na kraj pokola.

Trump je napad v El Pasu označil za "strahopetno dejanje". A s svojimi izjavami je še dodatno spodbudil kritike, da veliko odgovornost za pokole nosi sam s svojimi izjavami, zlasti glede migrantov, s čimer da spodbuja sovraštvo do priseljencev in spodbuja bele supremaciste k nasilju, navaja AFP.

"Da se pretvarjamo, da njegovo vladanje in sovražni govor, ki ga širi, ne igrata vloge v nasilju, ki smo mu bili priča včeraj v El Pasu, je v najboljšem primeru ignorantsko, v najslabšem pa neodgovorno," so za AFP komentirali v ameriškem centru SPLC, ki se na ameriškem jugu bori proti revščini in za človekove pravice.

Izpostavili so, da je Trump večkrat označil migrante iz Mehike za posiljevalce in prekupčevalce mamil, prav tako pa ni naredil nič, ko mu je množica skandirala, naj se "pošlje domov" ameriško kongresnico somalskega porekla.

Tudi nekateri kandidati za demokratskega protikandidata Trumpu na predsedniških volitvah prihodnje leto so del krivde za napade pripisali Trumpu. "Naš predsednik ne le, da se ne zoperstavi tem domačim teroristom in jih razoroži, še krepi in podpira njihovo sovraštvo," je tvitnil Pete Buttigieg. Bernard Sanders pa je Trumpa pozval, naj "ustavi svojo rasistično, sovražno in protipriseljensko retoriko". "Vaš jezik ustvarja ozračje, ki opogumlja nasilne skrajneže," je še tvitnil senator iz Vermonta.

Vodja demokratske manjšine v ameriškem senatu Chuck Schumer je medtem pozval republikanske kolege, da prekinejo počitnice in pripravijo zakonodajo, ki bi uredila nadzor nad orožjem. Predstavniški dom, v katerem imajo večino demokrati, je februarja že potrdil zaostritev zakonodaje, da morajo prodajalci orožja izvesti preverjanje kupca pri zveznih oblastih, vendar pa je zakonski predlog nato obstal v senatu, kjer imajo večino republikanci in zaostrovanju nadzora nad orožjem večinoma nasprotujejo.

Tokrat je sicer tudi Trump v tvitu nakazal, da bi bilo treba nekaj narediti. "To se mora nehati. To se dogaja že leta in leta v naši državi," je še tvitnil glede obeh terorističnih napadov v El Pasu in Daytonu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ