12. 1. 2018, 18:26 | Vir: STA

Trump zanikal žaljivo izjavo o afriških državah, Norvežanov pa njegovo vabilo ne zanima!

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je danes zanikal, da bi v četrtek na sestanku za zaprtimi vrati s kongresniki o ureditvi problema priseljevanja afriške in nekatere druge države označil za "usrane luknje". Na njegovo izjavo se je vsul plaz kritik, Trumpa pa je na laž postavil vplivni demokratski senator.

"Zakaj prihajajo sem vsi ti ljudje iz usranih lukenj," naj bi dejal Trump po navedbah ljudi, ki so bili seznanjeni z vsebino sestanka. To izjavo je objavilo več ameriških medijev.

"Besede, ki sem jih uporabil na sestanku o DACA, so bile krepke, vendar to niso bile besede, ki sem jih uporabil," je sporočil na Twitterju.

"Želim si sistem priseljevanja, ki bo temeljil na učinku, in ljudi, ki bodo pomagali dvigniti našo državo na naslednji nivo," je zapisal Trump v drugem tvitu. "Želim si varnost in sigurnost za naše ljudi," je dodal.

Žal je vse res!

Na četrtkovem sestanku so razpravljali o kompromisnem predlogu, po katerem bi program zaščite nezakonitih priseljencev, ki so jih v ZDA kot mladoletne pripeljali njihovi starši, ohranili, ukinili pa bi vizumsko loterijo in možnost, da zakoniti priseljenci v državo pripeljejo tudi svoje družinske člane.

Demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin je na sestanku našteval države, katerih državljani bi lahko dobili začasni zaščiteni status zaradi objektivnih okoliščin doma, ko bodo ukinili program loterije za dovoljenja za delo in bivanje v ZDA.

Ko je Durbin prišel do Haitija, je Trump vskočil in ga vprašal, zakaj v Ameriki potrebujejo Haitijce in zakaj želijo še več Afričanov ter dodal vprašanje, zakaj si želijo vse te ljudi iz "usranih lukenj", namesto na primer iz Norveške.

Zloba in rasizem!

Potem ko je Trump zanikal svoje žaljive izjave, je Durbin zatrdil, da je to, kar poročajo mediji čista resnica. Dejal je, da so bile Trumpove besede polne sovraštva, zlobe in rasizma. "Ne morem verjeti, da je katerikoli predsednik v vsej zgodovini Bele hiše, te ovalne pisarne, izgovoril besede, ki sem jih v četrtek slišal od našega predsednika," je izjavil Durbin.

Durbin, ki je nekoč sedel v senatnih klopeh skupaj s kolegom iz Illinoisa Barackom Obamo, s katerim sta prijatelja, ni hotel ponoviti Trumpovih besed o usranih državah, ampak je le zatrdil, da so medijska poročila povsem točna.

"Nisem prebral nobenega, ki ne bi bilo točno," je dejal.

"Hvala, ampak ne hvala!"

Norvežani, ki se jih je lani po uradni statistiki v ZDA priselilo le 509, pa so Trumpovo povabilo zavrnili. "V imenu Norveške hvala, ampak ne hvala," je tvitnil konservativni norveški poslanec Torbjoern Saetre, podobno pa so se na Twitterju odzvali številni njegovi rojaki.

Predstavniki vlade premierke Erne Solberg, ki je v sredo obiskala Belo hišo, "spoštljivo" zavračajo komentarje na Trumpovo izjavo, ameriški profesor novinarstva na univerzi v Stockholmu Christian Christensen pa je bil v tvitu bolj neposreden.

"Jasno je, da se Norvežani želijo preseliti v državo, kjer bodo imeli veliko več možnosti, da jih nekdo ustreli, da živijo v revščini, izgubijo zdravstveno zavarovanje, ne dobijo plačane porodniške ali subvencioniranih vrtcev ter vidijo veliko manj žensk na položajih politične moči," je zapisal.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel