3. 10. 2018, 08:27 | Vir: STA

Trump zaskrbljen nad usodo moških, obtoženih spolnih napadov

profimedia

Medtem ko FBI nadaljuje preiskavo obtožb zaradi spolnega napada proti kandidatu za vrhovnega sodnika Brettu Kavanaughu, je ameriški predsednik Donald Trump še dodatno razjezil Američanke z izjavo, da ga skrbi usoda moških, ki jih obtožujejo spolnih napadov.

Odvetniki Christine Blasey Ford, ki Kavanaugha obtožuje spolnega napada, te obtožbe pa preiskuje FBI, so v torek izrazili razočaranje nad dejstvom, da je FBI ne namerava zaslišati in da agenti ne sledijo številnim drugim obtožbam proti Kavanaughu.

FBI preiskavo izvaja po naročilu Bele hiše in pri tem sledi njenim navodilom, med katerimi je tudi zahteva, da se mora končati najkasneje do petka. "Ne moremo si predstavljati temeljite preiskave obtožb Fordove, ne da bi agenti FBI zaslišali njo, Kavanaugha in priče dogodkov, ki smo jih opredelili v našem pismu," sta vodstvu FBI pisala Debra Katzy in Michael Bromwich.

Spletni portal Politico poroča, da naj bi se preiskava končala že danes, republikanci v senatu pa želijo o kandidatu glasovati v petek. Mnenje, da FBI ne vodi temeljite preiskave oziroma tega ne sme početi, je izrazil tudi odvetnik Deborah Ramirez John Clune. Ramirezova Kavanaugha obtožuje, da se je razgalil pred njo in ji z genitalijami silil v obraz. Clune je FBI priskrbel seznam 20 imen ljudi, ki bi lahko obtožbo potrdili, vendar se agenti FBI niso odzvali.

Fordova je prejšnji teden na zaslišanju v senatnem odboru za pravosodje opisala, kako jo je Kavanaugh pijan spolno napadel pred 36 leti. Njena izpoved se je zdela kredibilna celo republikancem na čelu s Trumpom, ki pa vseeno vztrajajo pri njegovi potrditvi in demokrate obtožujejo zavlačevanja.

Kavanaugh je v odboru za pravosodje uprizoril ognjevit nastop v lastno obrambo z jokom in odrezavimi napadi na demokratske senatorje, ki so ga zasliševali. Demokrati so prepričani, da se je pri tem tudi večkrat zlagal.

Usoda njegove nominacije je v rokah treh zmernih republikanskih senatorjev, ki se še niso javno opredelili, kako bodo glasovali. To so Susan Collins iz Maina, Lisa Murkowski iz Aljaske in Jeff Flake iz Arizone, ki je v torek menil, da je bil Kavanaugh v svojem nastopu v odboru preveč nesramen in strankarski.

Ameriški liberalni komentatorji opozarjajo republikance, da se še niti ne zavedajo, kaj so si zakuhali s svojim odnosom do žensk, ki trdijo, da so žrtve spolnih napadov. Obenem pa nastaja tudi "gibanje" za moške, ki so obtoženi tovrstnih napadov. Konservativni radijski voditelj Rush Limbaugh opozarja, da so ameriške liberalke vse bolj histerične in da se moškim slabo piše.

Tudi Trump je dejal, da so to zelo strašljivi časi za mlade moške, ki so soočeni z lažnimi obtožbami. Moti ga, da je tisti, ki se ga obtožuje, avtomatično privzet za krivega. Pri tem poudarja, da bo ta tema novembra močna motivacija za republikanske volivce. Trump, ki se sicer tudi sam sooča s podobnimi obtožbami okrog 20 žensk, se v teh primerih avtomatično postavi na stran domnevnega napadalca. Tudi sam je javno na posnetku govoril, da si lahko z ženskami privošči vse, kar se mu zahoče.

Demokrati oziroma demokratke imajo za vse, ki jih skrbi usoda moških, soočenih z obtožbami, enostaven odgovor: spolno ne nadlegujte in ne napadajte žensk, pa boste imeli mir. Temnopolti komentatorji Trumpu še posebej zamerijo dejstvo, da je leta 1989 pozival k linču temnopoltih najstnikov, po krivem obtoženih spolnega napada na žensko v Centralnem parku v New Yorku. Policija je najstnike prisilila v priznanje krivde, čez nekaj let jih je krivde razbremenil dokaz DNK in so dobili 41 milijonov dolarjev odškodnine, pravi zločinec pa je končal za zapahi. Trump je še leta 2016 vehementno trdil, da so najstniki krivi zločina.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel