27. 1. 2018, 11:05 | Vir: STA

UKC Ljubljana nekdanji pacientki, ki je zaradi zapletov postala invalid, izplačal najvišjo odškodnino doslej!

profimedia

UKC Ljubljana je pred dnevi nekdanji pacientki, ki je po rutinski operaciji postoperativne kile in zapletih priklenjena na invalidski voziček, izplačal najvišjo odškodnino z obrestmi doslej. Z zadnjim delom zneska v višini 167.000 evrov je Bernardki O. po 15 letih skupno izplačal 738.927 evrov glavnice in obresti, poroča Delo.

Bernardka O. je tako po več kot 15 letih in 11 sodnih odločitvah dočakala pravnomočno sodbo glede odškodnine. Po pisanju časnika ji sicer ni uspelo dokazati, da je anesteziologinja v bolnišnici dr. Petra Držaja pri operaciji postoperativne kile julija 2002 zagrešila strokovno napako pri spinalni anesteziji, prav tako ne nestrokovnega ravnanja pri prepoznem prepoznavanju zapleta.

Je pa bolnišnica odgovorna zaradi kršitve pojasnilne dolžnosti. Pojasnili so ji običajne zaplete, vendar je anesteziologinja pred spinalno anestezijo ni seznanila s tem, da lahko ostane hroma, piše Delo.

Bolnica je od svojega 38. leta priklenjena na invalidski voziček in popolnoma odvisna od pomoči bližnjih. Člani njene družine so zaradi težke invalidnosti matere in žene izterjali odškodnino v ločenem postopku, ona pa je na svojo čakala od vložitve tožbe 2003. Petkrat je zadevo premlevalo okrožno, prav tolikokrat višje sodišče, spis je vmes romal na vrhovno sodišče, ki je potrdilo, da sta za pacientkino paraplegijo solidarno odgovorna ljubljanski klinični center in zavarovalnica Adriatic Slovenica, navaja časnik.

Po podatkih UKC je zavarovalnica oktobra 2016 izplačala 191.624 evrov - 96.464 evrov (toliko znaša zavarovalna vsota) glavnice in 95.160 evrov zamudnih obresti - in mora po sodbi višjega sodišča, ki je decembra nekoliko zvišalo odškodnino, plačati še 51.000 evrov.

UKC ji je skupno izplačal 738.927 evrov glavnice in obresti (večji del oktobra 2016, preostanek pa v ponedeljek), prav tako ji izplačuje 238 evrov mesečne rente.

Zoper sodbo lahko stranke do konca meseca vložijo revizijo oziroma predlog za njeno dopustitev. Tožnica se zanjo ni odločila, v UKC pa po navedbah Dela pravijo, da revizije niso vložili.

V tem primeru gre za najvišjo odškodnino z obrestmi, ki jo je UKC plačal doslej. Največ odškodninskih tožb zaradi neželenega izida zdravljenja med slovenskimi bolnišnicami doleti prav ljubljansko bolnišnico. Od leta 2005 do leta 2014 je bilo zoper njo vloženih 89 tožb, še dodaja časnik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord