N.Z. | 11. 9. 2020, 10:10

Cerkveni patriarh, ki je covid-19 označil kot kazen za grehe istospolnih skupnosti, pozitiven!

profimedia

91-letni patriarh Filaret, ki načeljujejo ukrajinski ortodoksni cerkvi, je pred dnevi na testu za covid-19 prejel pozitiven izid. Novico o okužbi je cerkev sporočila na Facebooku 4. septembra in poprosila javnost, naj moli za njegovo zdravje.

Gre za istega cerkvenega dostojanstvenika, ki je marca našel pot v naslove medijev po celem svetu, ko je za ukrajinsko televizijo povedal, da je koronavirusna kriza posledica ’božje kazni za grehe moških, za grešnost človeštva’. »Najbolj od vsega, mislim na istospolne poroke,« je takrat dodal.

Sledili so ogorčeni odzivi civilne družbe.

Ukrajinska LGBTQ skupina Insight je patriarha za izjavo tožila, saj naj bi ta pripomogla k še več sovražnosti in diskriminacije. V tožbi so zahtevali opravičilo Filareta in umik izjave na televiziji.

Ukrajinska Amnesty International pa je ob tej priliki obsodila Filaretov komentar.

»Takšne trditve … so izjemno škodljive, saj vodijo v naraščanje napadov, agresije, diskriminacije in strpnost do nasilja, ki je usmerjeno v določene skupine ljudi,« je povedala Maria Guryeva, predtstavnica organizacije.

Pa odziv cerkve na tožbo?

»Patriarh je vodja cerkve in kot človek ima patriarh vso svobodo, da se izreka po svobodni volji, ki je v skladu z moralnostjo.«

Ukrajinska ortodoksna cerkev v Kijevu je ena od največjih krščanskih denominacij v državi. Članstvo kijevskega patriarhata zajema kar 25 % od 27,8 milijonov ortodoksnih vernikov v Ukrajini.

Medtem ko je istospolna skupnost v Ukrajini legalna, pa država ne priznava istospolnih porok. Na lestvici ’LGBTQ prijaznim državam’ je Ukrajina na 35 mestu (od 49 držav).

V Ukrajini je ta hip potrjeno okuženih že več kot 143.000 ljudi, 3000 pa jih je zaradi covida-19 umrlo, še poroča CNN.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord