K. Ž. | 18. 11. 2023, 13:58

Oče zlorabljene deklice vzel usodo v svoje roke: moškega prisilil, da si izkoplje lasten grob in ... (postavil mu je ultimat)

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Nič hudega sluteč oče je po nesreči odkril, da je njegov najboljši prijatelj zlorabljal njegovo hčerko, nakar se je odločil vzeti usodo v svoje roke.

To je bil pretresljiv primer izdaje in besnega maščevanja, ki je odmevalo med zgroženimi starši po vsem svetu. V oddaljenemu gozdu v najglobljem predelu Rusije se je razjarjeni Vjačeslav Matrosov soočil z nekdanjim prijateljem, ki ga je ujel pri zlorabljanju njegove šestletne hčerke.

Nekaj trenutkov kasneje je bil po hudem spopadu z noži 32-letni Oleg Sviridov mrtev. Matrosov ga je namreč uspel prisiliti, da si izkoplje lasten grob ter si vzame življenje.

Matrosov je bil kasneje aretiran zaradi suma umora, obetala se mu je dolgoletna zaporna kazen, a se je hitro vmešala javnost. Njegovo aretacijo je namreč spremljalo negodovanje vaščanov, ki so se odločili financirati zapleteno pravno bitko. "Vsak oče bi to storil," so dejali.

Matrosov je bil obsojen "napeljevanja osebe k samomoru ali k poskusu samomora z grožnjo in zlorabo" in je odslužil le šest mesecev od 18-mesečne kazni, poroča DailyMail.

Nekdaj najboljša prijatelja

Omenjena dvojica si je bila včasih izjemno blizu. Sviridov je pogosto pazil na Matrosove otroke in nekaj časa sta bila zelo tesna prijatelja. Njuno prijateljstvo je ugledalo konec, ko je po pijani noči Matrosov vzel Sviridovu telefon ter pregledal posnetke. Na svojo grozo je zagledal posnetek, na katerem njegov nekdanji najboljši prijatelj spolno zlorablja njegovo hčerko. Prav tako je odkril več posnetkov spolnih zlorab drugih deklic iz vasi, starih med šest in 11 let. Sodeč po posnetkih, je osumljenec pet let zlorabljal otroke, preden je bil odkrit.

Oče deklice se je nato odločil usodo vzeti v svoje roke in Sviridovu postavil ultimat, naj se preda. Ko tega ni hotel storiti, je Matrosov dejal, da bo sam šel na policijo in ga prijavil. A preden je policija uspela uloviti spolnega prestopnika, ga je v roke dobil Matrosov. Sviridov je izginil septembra 2021, en teden kasneje pa so njegovo truplo našli v grobu blizu vasi Vintai. Preiskovalci so zaključili, da si je moral Sivridov izkopati lasten grob, preden se je dvojica stepla.

Forenzična enota je kasneje ugotovila, da si je Sviridov sam vzel življenje. Matrosov se je branil z dejstvom, da ga je hotel le prestrašiti in mu dal na izbiro: predati se ali pa si vzeti življenje. Matrosov je bil kasneje aretiran, a je s pomočjo nadobudnih vaščanov odslužil le šest mesecev zaporne kazni.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord