19. 3. 2017, 09:47 | Vir: STA

Umrl je legendarni kitarist Chuck Berry

profimedia

V 91. letu starosti je v soboto preminil Chuck Berry, eden od pionirjev modernega rock'n'rolla. Smrt je potrdila policija v zvezni državi Missouri.

Legendarnega kitarista, ki je združil ritem in swing v prvo različico rock'n'rolla, so policisti našli mrtvega na domu v bližini mesta St. Louis.

"Policijska uprava v okrožju St. Charles z žalostjo potrjuje smrt Charlesa Edwarda Andersona Berryja st., bolje znanega kot glasbena legenda Chuck Berry," je prek Facebooka sporočila policija.

Glasbeni svet žaluje!

Smrt rock'n'roll legende Chucka Berryja je užalostila glasbeni svet. Poklon velikemu glasbeniku, ki je v soboto preminil v 91. letu starosti, so izrekle številne glasbene legende, pridružili pa so se jim tudi politiki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Člani glasbene skupine Rolling Stones so v izjavi sporočili, da jih je Berryjeva smrt "močno užalostila". "Bil je resničen pionir rock'n'rolla in je imel velik vpliv na nas," so zapisali. "Chuck ni bil le briljanten kitarist, pevec in izvajalec, ampak še bolj pomembno, bil je velik umetnik in pisec pesmi. Njegove pesmi bodo živele večno," izjavo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pevec Rolling Stonesov Mick Jagger se je na spletnem družbenem omrežju Twitter Berryju zahvalil za vso navdihujočo glasbo. "Prinesel je luč v naša najstniška leta in nam dovolil sanjati, da bomo glasbeniki. Chuck, bil si sijajen in tvoja glasba je za vedno vgravirana v nas," je sporočil.

Kitarist Keith Richards je dodal, da je ugasnila ena njegovih največjih luči.

Ameriški pevec Bruce Springsteen je smrt Berryja označil za "velikansko izgubo". "Chuck Berry je bil največji izvajalec rocka, kitarist in največji pisec čistega rock'n'rolla, ki je kadar koli živel," je zapisal na Twitterju.

Pevec John Mayer je Berryja opisal kot legendo, Lenny Kravitz pa je sporočil, da brez Berryja "nihče od nas ne bi bil, kjer smo". "Začelo se je s Chuckom Berryjem. Vse nas je navdihnil," je dodal Rod Stewart.

Smrt Berryja pa odmeva tudi zunaj sveta glasbe. Berry je spremenil glasbo in vsakega, ki glasbo posluša, je sporočila igralka Alyssa Milano. Pisatelj in režiser Stephen King je dejal, da mu je novica zlomila srce: "Ampak 90 let ni slabo za rock'n'roll."

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in njegova soproga, nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton, sta v izjavi zapisala, da se bosta Berryja spominjala, kakor dolgo bosta živela. "Tega moža ni mogoče ločiti od njegove glasbe - oboje je popolnoma originalno in prepoznavno ameriško," sta poudarila. "Na svoji poti je spremenil našo državo in zgodovino popularne glasbe."

Igralec in politik Arnold Schwarzenegger pa je dodal: "Ko sem bil star 10 let in sem vsako noč sanjal o selitvi v Ameriko, je v ozadju igral Chuck Berry."

O Chucku Berryju!

Berry se je rodil 18. oktobra 1926 v St. Louisu in je začel igrati kitaro v srednji šoli, poroča britanski časnik The Guardian.

Z glasbo se je polpoklicno začel ukvarjati v začetku 50. let prejšnjega stoletja, ko je ustanovil trio, ki je igral v klubih St. Louisa. Podnevi si je kruh služil še s frizerstvom.

Prelom v njegovi karieri pa je prišel leta 1955 po srečanju z ikono bluesa Muddyjem Watersom in producentom Leonardom Chessom v Chicagu.

V naslednjih letih je s fuzijo countryja in bluesa ter takratnih pop trendov prispeval k oblikovanju prve različice rock'n'rolla s hiti, kot so "Roll over Beethoven" in "Sweet Little Sixteen".