9. 9. 2017, 09:53 | Vir: STA

Umrl je srbski igralec in režiser Ljubiša Samardžić

profimedia

Po dolgi in težki bolezni je umrl legenda jugoslovanske in srbske kinematografije Ljubiša Samardžić, poročajo srbski mediji. Samaradžić se je rodil 19. novembra 1936 v Skopju v Makedoniji. Na filmu je debitiral leta 1961.

V Makedoniji se je rodil v družini srbskega rudarja. Samardžić je študiral pravo, a se je nato vpisal na beograjsko Akademijo za gledališče, film, radio in televizijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V filmu je prvič zaigral leta 1961. Kmalu je postal prepoznaven po vsej bivši Jugoslaviji. V svoji karieri je odigral 130 vlog na velikem platnu in malih ekranih. Vzdevek Smoki je dobil po zahvali istoimenskega lika iz filma Peščeno mesto, ki so ga prikazali leta 1963.

Med njegove vidne vloge sodijo nastopi v filmih, kot so Bitka na Neretvi, Sutjeska, Ljubezensko življenje Budimira Trajkovića, Nora leta, Delo za določen čas, Moj oče za določen čas in številni drugi. V bogati televizijski karieri je med drugim igral v serijah Vroči veter, Vrnitev odpisanih, Kam gredo divje svinje in Boljše življenje.

Njegova zadnja igralska vloga je bila v seriji Vonja dežja na Balkanu leta 2011, ki jo je tudi režiral. Kot režiser je debitiral leta 2000 z dramo Nebeški trnek.

V nekdanji Jugoslaviji je bil v minulem stoletju eden od najbolj znanih filmskih igralcev. Za prispevek k jugoslovanskemu filmu je leta 1995 dobil nagrado Pavla Vujisića za življenjsko delo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord