P.M. | 7. 10. 2022, 09:39

Umrl je velikan slovenske glasbe in avtor nekaterih najlepših popevk

Bobo/Profmedia/fotomontaža

Skladatelja se bomo spominjali po hitih, kot so Orion, Ljubljančanke in Pegasto dekle.

V 90. letu starosti je umrl skladatelj džezovske in zabavne glasbe ter pianist Jure Robežnik. Podpisal se je pod več kot 150 glasbenih del, med katerimi so najbolj znane slovenske popevke, kot so Bila sva še otroka, Pegasto dekle, Maja z biseri ter Orion in Na deževen dan. Sodeloval je z vokalnim sestavom Bele vrane ter tudi v ansamblu Mojmirja Sepeta in številnimi priznanimi slovenskimi in jugoslovanskimi pevci.

Leta 2017 je prejel Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev, ki jo društvo namenja svojim članom za zaokroženi opus.

Leta 2017 je prejel Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev, ki jo društvo namenja svojim članom za zaokroženi opus.

Bobo

Pogosto je segel tudi na področje šansona v besedila pesnikov, kot so Gregor Strniša, Elza Budau, Dušan Velkaverh, Branko Šömen, Smiljan Rozman, Svetlana Makarovič, Miroslav Košuta, Milan Jesih, Ervin Fritz in Tomaž Šalamun. Dolga leta je bil producent v glasbeni produkciji Radia Slovenija, pozneje pa urednik in direktor Založbe kaset in plošč RTV Slovenija. 

V zapuščini radijskega arhiva je 121 Robežnikovih avtorskih del v lastni orkestraciji za veliki zabavni orkester in 67 del za plesni orkester.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol