Ursula von der Leyen: EU se mora skupaj soočiti z izzivi

Ursula von der Leyen: EU se mora skupaj soočiti z izzivi (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
29. 8. 2019

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes ob obisku v bolgarski prestolnici Sofija pozvala k skupnim prizadevanjem za soočanje z izzivi, pred katerimi je Evropska unija. Med njimi je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa omenila digitalizacijo, demografske spremembe, podnebne spremembe in varnost.

Pred pogovori z bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom se je tudi zavzela za nov začetek glede vprašanja migracij. Borisov pa je pohvalil sodelovanje s sosednjo Turčijo ter delovanje Frontexa pri preprečevanju nezakonitih migracij.

Von der Leynova je Bolgarijo obiskala v okviru posvetovanj z državami članicami, preden Evropskemu parlamentu posreduje seznam članov svoje komisarske ekipe. Bolgarska vlada je za komisarko predlagala sedanjo komisarko za digitalno družbo Mariyo Gabriel.

V ponedeljek se je iztekel rok, ki so ga države članice dobile, da predlagajo kandidate za člane Evropske komisije. Italija, ki zaradi vladne krize kandidata še ni izbrala, si je izposlovala krajše podaljšanje tega roka. Nova predsednica komisije je sicer že začela pogovore s kandidati.