16. 7. 2019, 19:44 | Vir: STA

Ursula von der Leyen postala predsednica Evropske komisije

Nemška krščanska demokratka Ursula von der Leyen bo nova predsednica Evropske komisije. Na današnjem tajnem glasovanju v Strasbourgu je zanjo glasovalo 383 evropskih poslancev, 327 jih je bilo proti, 22 vzdržanih, je sporočil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Ena glasovnica je bila neveljavna, skupno je glasovalo 733 poslancev.

Nemka bo tako 1. novembra nasledila Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja in bo prva ženska na čelu te evropske institucije.

"Zelo sem počaščena," je po objavi izidov glasovanja pred poslanci dejala von der Leynova. "Zaupanje, ki ste mi ga izkazali, je zaupanje v Evropo, ki se je pripravljena boriti za prihodnost," je dodala. Povedala je še, da je pred njo velika odgovornost in da se njeno delo začenja zdaj. Poslance pa je pozvala h konstruktivnemu sodelovanju v prizadevanjih za močno Evropo.

 

Portret Ursule von der Leyen

Dolgoletna nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen se vrača v rodni Bruselj.

Velja za zapriseženo Evropejko, ki zagovarja tesnejše sodelovanje držav članic. "Ljubim Evropo. Vsak izmed nas lahko nekaj naredi za Evropo, ne glede to, kje je," je nekoč dejala.

Konservativna političarka bo sedaj delala za Evropsko unijo na najvišjem položaju v njeni prestolnici Bruslju. Tiha kandidatka nemških krščanskih demokratov (CDU) za višje položaje je bila že dlje. V preteklosti so jo med drugim omenjali kot možno naslednico kanclerke Angele Merkel ali prihodnjo predsednico Nemčije, sedaj bo postala prva ženska na čelu Evropske komisije.

V Bruslju si je von der Leynova že oblikovala mrežo poznanstev, med drugim uživa podporo francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Kot nemška obrambna ministrica je lobirala za tesnejše sodelovanje držav članic na področju obrambne politike; dejstvo, da tekoče govori francosko in angleško, je tudi prednost.

Ursula von der Leyen je današnji predstavitveni govor v Evropskem parlamentu je zaključila s pozivom Naj živi Evropa.

V preteklosti se je zavzemala za federativno ureditev unije. Kot je pred leti dejala v intervjuju za Der Spiegel, si predstavlja EU, ki bi bila po ureditvi podobna Švici, Nemčiji ali ZDA. Stališča ni spremenila niti kasneje. "Predstavljam si Evropo za svoje otroke ali vnuke, ki ni razrahljana unija držav, ujetih v lastne nacionalne interese," je povedala v intervjuju za tednik Die Zeit.

Von der Leynovo, ki je po izobrazbi zdravnica, pogosto označujejo za super žensko in solistko, ki ji je kljub poznemu vstopu v politiko uspel strm vzpon, in to ob sedmih otrocih. "Svoje otroke sem vedno razumela kot neverjetno darilo. Čeprav se občasno, ko se ozrem nazaj, vprašam, kako se je lahko to vse tako lepo uredilo," je nekoč priznala.

Leta 2003 je v Spodnji Saški postala deželna ministrica za socialne zadeve, ko je Merklova leta 2005 postala kanclerka, pa jo je povabila v Berlin, ki ga odtlej ni več zapustila. Von der Leynova velja za tesno zaveznico kanclerke in je edina članica vseh štirih vlad Merklove. Sprva je zasedla ministrstvo za družino, kasneje za delo, zadnje dva mandata pa je prva ženska na vrhu obrambnega ministrstva, kjer se je obdržala dlje od večine moških kolegov.

"Ko sem začela, so stavili, koliko dni bom zdržala," je komentirala svoje začetke na obrambnem ministrstvu.

S svojim trdnim značajem in zagnanostjo si je kmalu prislužila spoštovanje vojske in drugih, čeprav velja vodenje obrambnega ministrstva zaradi nemške zgodovine za enega izmed težjih resorjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med drugim se je zavzemala za večanje obrambnih izdatkov in reformiranje vojske. Se pa je zapletla tudi v nekaj škandalov. Njena prva napaka je bila, ko je vojski po nekaj različnih incidentih očitala napake v njihovih vrstah in pomanjkljivo vodenje na različnih ravneh. Odmevale so še draga sanacija vojaške jadrnice Gorch Fock in domnevne sporne pogodbe za svetovalce.

"Je konservativna in moderna, disciplinirana in nepredvidljiva, svetovljanska in vezana na domovino," sta von der Leynovo opisala njena biografa Elisabeth Niejahr in Peter Dausend.

Von der Leynova si je vedno znova upala, mnogim se je zamerila in tudi v svoji stranki ni imela veliko prijateljev. A na poti navzgor ji to ni škodilo, piše portal NZW.

Ursula von der Leyen se je rodila 8. oktobra 1958 v Bruslju kot hči višjega evropskega uradnika pri Evropski komisiji in kasnejšega ministrskega predsednika Spodnje Saške Ernsta Albrechta. V belgijski prestolnici je skupaj s petimi brati in sestro odraščala do leta 1971, nato pa so se preselili nazaj v Nemčijo.

Od leta 1986 je poročena s profesorjem medicine in podjetnikom Heikom von der Leynom, s katerim imata sedem otrok, ki so se rodili med letoma 1987 in 1999.

V študentskih letih se je med drugim posvetila arheologiji in ekonomiji, a je na koncu leta 1987 doštudirala medicino in začela delati na oddelku za ginekologijo. Leta 1991 je doktorirala. V politiki je postala aktivnejša po izvolitvi v deželni parlament Spodnje Saške leta 2003.

Sara Erjavec Tekavec za STA

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord