15. 1. 2018, 09:55 | Vir: STA

V CD se z razstavo začenja festival Cankar o Cankarju

Danijel Novaković/STA

V Cankarjevem domu (CD) se bo drevi z odprtjem razstave Ivan Cankar ... in njegova pravica začel festival Cankar o Cankarju, ki ga v osrednjem slovenskem hramu kulture pripravljajo ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja. Festival, ki bo potekal do junija, bo povezal skoraj vsa umetniška programska področja zavoda.

Hlapec Jernej in njegova pravica zagotovo sodi med Cankarjeve najboljše, najbolje zgrajene tekste. V navidez preprosti pripovedi je destilirana Cankarjeva besedna umetnost: dognana pripovedna struktura, socialna refleksija, izris moralnega stanja posameznika v pravni realnosti družbe ter vsenavzoča poezija.

Razstava Ivan Cankar ... in njegova pravica, ki so jo pripravili študenti ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, vizualizira vsa omenjena izhodišča Cankarjevega teksta. Zasnovana je kot labirint s štirinajstimi postajami, štirinajstimi dogodki na Jernejevem križevem potu.

Hkrati je razstava dramaturška osnova za gledališko predstavo, ki jo bo 6. oktobra 2018 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma uprizoril režiser Žiga Divjak s sodelavci.

Festival bo ponudil tudi veliko koprodukcijo CD, SNG Drama Ljubljana in Mestnega gledališča ljubljanskega Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja.

Pripravljajo pa tudi veliko pregledno razstavo o Cankarju, ki bo postavljena na dveh prizoriščih. V Mestnem muzeju Ljubljana bo predstavljeno potovanje skozi čas pisateljevega življenja, razstavo v CD pa bodo v celoti posvetili umetnosti pripovedništva in dramatike utemeljitelja slovenske moderne književnosti.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel