10. 4. 2017, 15:16 | Vir: STA

V Egiptu so začele veljati izredne razmere

V Egiptu so začele veljati izredne, ki jih je vlada uvedla po dveh bombnih napadih na koptski cerkvi, v katerih je bilo v nedeljo ubitih več deset ljudi. Izredne razmere bodo veljale tri mesece.

Odločitev vlade mora potrditi še parlament. V skladu z ustavo mora predstavniški dom v sedmih dneh potrditi ali zavrniti predsednikov odlok o uvedbi izrednih razmer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V dveh bombnih napadih v koptskih cerkvah v Tanti in Aleksandriji je bilo skupaj ubitih najmanj 44 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih. Odgovornost za napada je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Krvava napada na koptsko manjšino, ki predstavljajo približno deset odstotkov med okoli 90 milijoni prebivalcev Egipta, sta se zgodila na cvetno nedeljo, na katero kristjani obeležujejo prihod Jezusa v Jeruzalem, kar je uvod v velikonočni teden.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je ob napovedi uvedbe izrednih razmer vojski ukazal, naj zavaruje vitalno in pomembno infrastrukturo v vseh pokrajinah v državi.

Papež Frančišek je ob tem napovedal, da bo kljub nedeljskemu napadu 28. in 29. aprila obiskal egiptovsko prestolnico Kairo, kot je načrtovano. Po napovedih se bo sveti oče ob prihodu v Egipt najprej srečal z al Sisijem in nato velikim šejkom univerze Al Azhar Ahmedom Mohamedom al Tajibom. Na programu ima tudi srečanje s koptskim papežem, patriarhom Tavadrosom II. in sodelovanje na mednarodni mirovni konferenci univerze Al Azhar. Pred vrnitvijo v Vatikan bo papež Frančišek v soboto daroval mašo na prostem in obedoval z egiptovskimi škofi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec