5. 10. 2018, 15:53 | Vir: STA

V Franciji policija preiskuje domnevno izginotje vodje interpola

Profimedia

Francoska policija je uvedla preiskavo v zvezi z domnevnim izginotjem vodje mednarodne organizacije kriminalistične policije (Interpol). Kitajec Meng Hongwei naj bi po navedbah vira blizu preiskave izginil prejšnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Menga so nazadnje opazili konec septembra, ko je s sedeža Interpola v Lyonu odhajal na Kitajsko. Po poročanju radia Europe 1 je Francijo zapustil 29. septembra.

Da je pogrešan, je prijavila njegova soproga, ki skupaj z otroki živi v Lyonu. Francoska policija jo je že zaslišala. Vir je za AFP še dejal, da Meng ni izginil na ozemlju Francije. Pri Interpolu so za nemško tiskovno agencijo dpa povedali, da so z novicami o domnevnem izginotju seznanjeni, da pa so za preiskave pristojne francoske in kitajske oblasti. Vodenje Interpola je začasno prevzel generalni sekretar Jürgen Stock, so še dodali.

Meng je prvi Kitajec na čelu Interpola. Za štiriletni mandat je bil izvoljen leta 2016. Pred tem je bil namestnik kitajskega ministra za javno varnost, s čimer je o navedbah kritikov dobil nadzor nad tajno policijo. Organizacije za človekove pravice so bile do njegovega imenovanja za predsednika Interpola kritične.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel