1. 9. 2020, 09:43 | Vir: STA

V Hongkongu začetek množičnega testiranja ob globokem nezaupanju številnih prebivalcev

Profimedia

Hongkong je danes začel množično testiranje na novi koronavirus, a so pozivi k udeležbi deležni globokega nezaupanja med številnimi prebivalci, kritičnimi do kitajskega zatiranja gibanja za demokracijo. Prisoten je tudi strah pred zbiranjem podatkov in nadzorom.

Brezplačno prostovoljno testiranje je del prizadevanj za zajezitev tretjega vala okužb, ki se je začel konec junija in je vodil v ponovno uvedbo številnih omejitev. Zaznamuje ga omejen odziv prebivalcev, saj v testiranju sodelujejo podjetja in zdravniki iz celinske Kitajske, v javnosti pa zaradi vladnega zatiranja prodemokratičnega gibanja vlada strah pred zbiranjem podatkov in DNK.

Od začetka registracije v soboto se je na testiranje prijavilo 510.000 ljudi - približno sedem odstotkov od 7,5 milijona prebivalcev Hongkonga. Danes zjutraj so že testirali približno 10.000 ljudi, vključno z vladnimi ministri. "To se bo Hongkongu pomagalo izmazati iz pandemije nepoškodovanemu in vodi v obnovo dnevnih aktivnosti," je novinarjem dejala voditeljica Hongkonga Carrie Lam.

Zdravstveni strokovnjaki sicer opozarjajo, da bi bilo za zadostno odkritje skritih prenosov in končanje novega vala epidemije potrebno testiranje vsaj petih milijonov ljudi. V Hongkongu so od konca januarja zabeležili nekaj več kot 4800 okužb, a okoli 75 odstotkov teh so odkrili od začetka julija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol