7. 3. 2018, 07:54 | Vir: STA

V italijanskem senatu tudi prvi temnopolti ter heroj pri reševanju Coste Concordie

profimedia

Na parlamentarnih volitvah v Italiji je bil izvoljen tudi prvi temnopolti senator. 62-letni Toni Iwobi nigerijskega izvora bo v zgornjem domu parlamenta v Rimu zastopal do tujcev sovražno Ligo. V senatne klopi bo sedel tudi Gregorio De Falco iz Gibanja pet zvezd, javnosti znan kot heroj obalne straže po brodolomu ladje Costa Concordia leta 2012.

Iwobi, ki se je v Italijo leta 1977 s študentskim vizumom priselil iz Nigerije, je bil izvoljen v Lombardiji. Od leta 2014 je bil tiskovni predstavnik Lige glede migracij in zagovarja ostra protipriseljenska stališča stranke.

Je prvi temnopolti italijanski senator. Pred njim sta bila v italijanskem parlamentu že dva temnopolta poslanca - Jean-Leonard Touadi in Cecile Kyenge - a sta bila v spodnjem domu, poslanski zbornici. Oba sta bila iz vrst Demokratske stranke. Cecile Kyenge je bila v letih 2013 in 2014 tudi ministrica za integracijo in je bila tarča številnih rasističnih opazk, večinoma iz tedanje Severne lige.

Drugi novi senator, ki je požel zanimanje na Apeninskem polotoku, je Gregorio De Falco, ki je bil izvoljen v Toskani. Javnost ga pozna kot heroja obalne straže, ki je usklajeval reševalno akcijo po brodolomu ladje za križarjenje Costa Concordia leta 2012. Po vsem svetu pa vedo za njegov ukaz kapitanu ladje Francescu Schettinu, ki je plovilo zapustil, preden so bili evakuirani vsi potniki: "Vrni se na krov, jebenti".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord